- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 nedelje, 1 dan ranije by Stepanović Veljko.
-
AutorČlanci
-
12.12.2024 u 14:00 #597993Stepanović VeljkoUčesnik
Одмах по завршетку бербе малине, произвођаче малине очекују важни послови који се сваке године у редовној производњи плода морају обавити ради успешне производње. У пракси у већини малињака се не примењују агротехничке мере које следе после беребе те из тог разлога смањени су приноси, квалитет и здравствена исправност плода. Да би пољопривредни произвођачи остварили високе приносе, квалитетне и здраве плодове треба обавезно благовремено и квалитетно да примене све агротехничке мере које следе, најпре после бербе и касније у току наредног вегетационог периода. Уклањање старих изданака који су донели род треба да буде редовна и обавезна мера која се изводи сваке године у родним засадима. Са завршетком бербе ови изданци су завршили своју фунгцију. Њих одмах треба исећи, сачекати три до четири дана да се просуше, а затим изнети из малињака и спалити. Њиховим изношењем и уклањањем смањује се и конкуренција у води и храни младим овогодишњим изданцима (остављеним за род у наредној години) која им је неопходна до краја вегетације за стварање цветних пупољака, нормално дозревање и развој до оптималне висине за остваривање високих приноса. Изношењем старих изданака у малињаку се побољшава проветравање и осунчавање, а самим тим се смањују повољни услови за развој штетних организама на младим изданцима. Изданци који имају довољно сунца у току вегетације боље дозревају и лакше подносе ниске температуре у току зиме, као и температурна колебања.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.