- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 5 dana ranije by Jokić Predrag.
-
AutorČlanci
-
25.11.2024 u 08:30 #596476Jokić PredragUčesnik
Да би козе донеле здраво потомство посебну пажњу им треба посветити последња два месеца бременитости. Ове животиње подложније су побачајима од осталих, па је веома важно отклонити све што би могло да их проузрокује. Пре свега, мора им се обезбедити мир, вода за пиће потребно је да буде свежа и не претерано хладна, исправна храна. Опасност могу представљати механичке повреде, стрес услед премештања у други објекат и слично.
Услед терета који носе козе су принуђене више да леже и неопходно им је обезбедити чисту и суву простирку. Високопроизводне, млечне расе нарочито су осетљиве, па веома често се дешава да уопште не лежу ако простирка није сува и чиста. Оптимална количина суве сламе дневно по кози је око пола килограма.
Исхрану бременитих коза треба појачати два месеца пре јарења, а посебно су важне четири последње недеље које одликује најбржи развој плода. Квалитет исхране има директан утицај на величину јаради, развој вимена и лучење млека. Уколико се смањи апетит услед притиска плода на унутрашње органе, количину хране треба прилагодити потребама. Поред тога, козама треба обезбедити простор за кретање, да би стекле физичку кондицију која им је потребна како би савладале напоре које их очекују.
Да би се виме припремило за нову лактацију, шест до осам недеља пре јарења морају се засушити. То се постиже смањивањем или укидањем концентрованог оброка, уз ограничавање количине воде за пиће. Истовремено се, услед смањеног лучења млека, редукује број дневних мужа до потпуног укидања. Битно је да се засушивање спроведи поступно и да не траје дуже од две-три недеље.
По понашању козе може се претпоставити када ће доћи до јарења. Најчешће прикупља ногама простирку на месту где ће лећи, чешће окреће главу према задњем делу тела, не узима храну, а виме набрекне услед лучења колострума. Сва јарад изађу на свет за око три сата, а постељица ће бити избачена најкасније два сата после јарења.
Предраг Јокић
Саветодавац за сточарство
Prilozi:
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.