- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 18 sati, 10 minuta ranije by Vesna Jevtić.
-
AutorČlanci
-
12.11.2024 u 13:36 #595647Vesna JevtićUčesnik
Prvi korak pre krckanja lešnika je odvajanje praznih i šturih plodova. To se najbrže i najefikasnije obavlja pomoću vakuum-mašina kojima se odstranjuju prazni i šturi plodovi. Plodovi se peru pre krckanja.
Sledeći korak je klasiranje plodova. Klasiranje plodova lešnika odnosi se na plodove u ljusci i jezgru.Lešnik u ljusci se klasira u tri klase. U koliko klasa će se klasirati zavisi od sorte i krupnoće plodova. Posle kalibrisanja lešnici se lome. Opimalna vlažnost lešnika za krckanje je 6-8%, vlažnost ispod 6% dovodi do većeg procenta oštećenih jezgri, a vlažnost iznad 8% smanjuje efikasnost lomljenja ljuske.
Potrebne karakteristike ploda namenjenog za prodaju u ljusci:
- krupan plod, preko 18 mm prečnika, atraktivnog izgleda i boje;
- semenjača jezgra nema vlaknasta tkiva;
- dobra popunjenost ploda jezgrom;
- jezgra nisu smežurana nakon sušenja;
- plod nije podložan razvoju plesni na jezgru.
Zahtevi za plasman jezgra:
- okrugao oblik ploda sa tankom ljuskom u cilju lakog mašinskog krckanja i odvajanje jezgra od ljuske sa minimalnim oštećenjem jezgra
- okrugla jezgra sa jakim karakterističnim ukusom lešnika;
- tanka semenjača jezgra sa malo ili bez vlaknastih tkiva;
- hrskava jezgra nakon sušenja;
- dobra karakteristika jezgra i posle dužeg čuvanja.
Lešnik se najviše prodaje u jezgru veličine 11-15mm. Kvalitet prve klase jezgra lešnika je da je jezgro celo, zdravo, suvo, pravilno razvijeno, smeđa do tamnocrvene pokožice na prelomu svetle boje. Jezgro lešnika je prekrivena smeđom opnom koja se, u zavisnosti od sorte teže ili lakše uklanja sa jezgra na temperaturi od 135-150°C. Jezgra ne smeju biti užegla, oštećena od štetočina, sa delovima ljuske i sl. Prečnik jezgra iznad 10mm. Dozvoljava se do 5% polomljenih zrna.
Za očuvanje kvaliteta jezgra lešnika preporučuje se njihovo sušenje na 6% vlage i pakovanje u vakum kesice. Ovim postupkom jezgra se štite od prekomerne vlage i kiseonika u cilju izbegavanja oksidacije.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.