- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Nerandžić Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
27.09.2024 u 08:37 #593368Nerandžić LjiljanaUčesnik
Ishrana krava silažom
Prilikom prelaska na ishranu krava silažom,mora se strogo voditi računa da taj prelazak bude postepen dok se grla ne naviknu na takav način ishrane posle letnje ispaše.To se postiže tako što se prvog dana daju male količine silaže, koje se postepeno povećavaju, i taj period traje od 7-14 dana. Krave se hrane silažom posle muže iz razloga što mleko ima osobinu upijanja odnosno primanja raznih mirisa, da bi se sačuvao kvalitet mleka. Silažu treba davati dva puta dnevno i to tačno u određeno vreme. Visoko steonim kravama u osmom i devetom mesecu prvih nekoliko dana daje se samo 1/4 obroka silaže odnosno ne vise od 10 kg dnevno po grlu.
Kvalitetna silaža ima usitnjenu strukturu , prijatan miris koji podseća na alkoholno vrenje. Boja dobre silaže zavisi od vrste biljaka od kojih je spravljena . Obično je zelenkasto žuta , sočna ali ne bi trebalo da pušta sok dok se ne stegne u ruci. Loša silaža se prepoznaje po lošem i neugodnom mirisu i promenjenoj boji koja naginje ka tamnoj. Ovakva silaža ne bi trebalo da se daje za ishranu krava. Kukuruzna silaža je najčešći oblik silaže i dobija se siliranjem čitave stabljike kukuruza sa 25-30% suve materije i to u fazi mlečne i početka voštane zrelosti.
Učešće silaže u obroku mlečnih krava i način korišćenja imaju veliki uticaj na povećanje količine mleka kod krava. Silažu treba davati u zimskom režimu ishrane i to u količini od 25-30 kg dnevno po kravi u kombinaciji sa senom oko 4 kg po grlu dnevno , ako je u pitanju livadsko seno . Ako se koristi lucerka onda u količini od 2 kg dnevno po grlu i koncentrat za muzne krave sa 15% proteina u količini od 3-5 kg dnevno po grlu. Količina koncentrata u ishrani krava se povećava u zavisnosti od njenog genetskog potencijala . Ovo povećanje količine koncentrata ide dotle dok krava reaguje povećanom proizvodnjom mleka. U momentu kada vidimo da krava ne reaguje povećanjem proizvodnje, prestaje se sa daljim povećanjem količine koncentrata.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.