Proizvodnja kineskog kupusa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #593129
    Pantelić Ljubodrag
    Učesnik

      Važi za biljke prohladne klime ,ne podnosi jake mrazeve,a imaju veće zahteve za vazdušnom  i zemljišnom vlagom.

      Obrazuje manje više čvrste ovalne ,ali veoma izdužene glavice.Sadrži 10% suve materije ,1,3 % belančevi 2,6 % šećera, 0,65mg karotena  i oko 80 mg vitamina.

      Na optimalnoj temperaturi od 18 do 20 stepeni seme klija za 2 do 3 dana, a biljke ranih sorti stasavaju za berbu  posle 60 do 70 dana .Optimalna temperatura za rast je oko 16 stepeni a u vreme dozrevanja glavica 10 do 12 stepeni.Imaju brz porast i kratku vegetaciju uz obezbeđeno dovoljno hraniva. Za pravilno unošenje hraniva neophodno je uradit agrohmijsku analizu zemljišta.

      Biljke su osetljive na nedostatak kalcijuma ,magnezijuma i bora u zemljištu .

      Najpogodnije vreme za setvu je kraj jula i početak avgusta ,tada usev pristiže  za berbu u oktobru i novembru .Može se gajit direktnom setvom (u vlažnom zemljištu ),ali i iz rasada.

      Zavisno od načina setve za jedan hektar potrebno je  1 do 1,5 kg semena.Seje se  na razmak 40 do 60 cm,a u redu 40 cm.

      Neguje se na način kao i ostale ostale kupusnjače. Neophodno je redovno navodnjavanje kao i zaštita  biljaka od bolesti  i štetočina.

      Dobro podnosi transport i čuvanje.Može  se brati u više navrata i u različitoj zrelosti .Masa glavice kineskog kupusa zavisi  od sorte i primenjene agrotehnike,ali najčešće do 2 kg .Zavisno od  godine,sprovedene agrotehnike ,prinos se kreće od  40 do 60 tona po hektaru.

      Ljubodrag Pantelić,savetodavac za ratarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.