- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Vesna Jevtić.
-
AutorČlanci
-
16.09.2024 u 11:24 #592478Vesna JevtićUčesnik
Kompot od belog grožđa je jednostavan, ali ukusan kompot koji se često priprema u domaćinstvima kako bi se iskoristilo sezonsko voće. Osim što osvežava, predstavlja i način očuvanja letnjih plodova za kasnije mesece. Za pripremu kompota potrebno je belo grožđe temeljno oprati i odstraniti peteljke. Birati zrelo, ali ne prezrelo grožđe, kako bi kompot imao uravotežen ukus. U loncu zagrejati vodu i dodati šećer, mešati dok se šećer ne rastopi i voda ne počne da ključa. Kada voda počne da ključa dodati grožđe i po želji sok od limuna, koji će osvežiti i uravnotežiti slatkoću kompota. Ostaviti da se kuva na umerenoj temperaturi oko 10-15 minuta, da grožđe omekša ali da se ne raspadne. Mogu se u toku kuvanja dodati razni začini kao što su cimet i karanfilić, kuvati još par minuta. Kada je kompot gotov, ohladiti i pakovati u ambalažuStaklene tegle). Ambalažu i poklopce prethodno sterilisati.
Kompot od belog grožđa može se služiti hladan , uz kolače ili pite, kao desert. Ovaj kompot je zdraviji izbor od industrijskog, jer se može kontrolisati količina šećera, a grožđe je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ga čini nutritivno vrednim dodatkom ishrani.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.