Skladištenje i čuvanje lešnika

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #592462
    Vesna Jevtić
    Učesnik

      Posle sakupljanja, lešnike treba prosušiti jer sadrže i do 30% vlage koju treba svesti na oko 8%. Dobro osušeni plodovi mogu se čuvati 2-3 godine. Međutim, bolje da se ne čuvaju više od godinu dana, jer gube na težini i boji. Sušenje se obično obavlja tako što se plodovi rasprostru u što tanjem sloju i podvrgavaju prirodnom sušenju, a može se obaviti i u sušnici strujom toplog vazduha. Brže osušeni plodovi imaju lepšu boju, ali temperature ne smeju biti previsoke. Ukoliko plodovi neke sorte teško ispadaju iz omotača, kao na primer Istarski dugi,onda se oni prosušuju na promaji uz redovno mešanje i do sedam dana, kako bi se omotač lako odvojio od ploda.

      Čuvanje plodova leske može biti u ljusci ili čuvanje jezgra plodova. Količina vode u jezgru plodova namenjenih dužem čuvanju treba da bude 5-7%. U hladnjači sa kontrolisanom atmosferom i do 10 godina, a u hladnjačama sa normalnom atmosferom (na 1-2°C) do tri godine. Ipak je bolje čuvati lešnike kraće, do jedne godine, jer će biti kvalitetniji i lepši. Najbolji indikator uspešnosti lešnika su ukus i boja jezgra. Kvalitet lešnika se odnose na njegov oblik, dimenziju, vlažnost, sadržaj ulja i dr. Ako se plodovi čuvaju u vrećama treba ih držati okačene na gredama na mestu gde su izloženi provetravanju, zaštićeni od glodara, najezde ptica i insekata. Ako se plodovi čuvaju u prostorijama, mora se omogućiti provetravanje i podešavanje temperature i vlažnosti vazduha. U toku čuvanja  potrebno je proveravati vlagu i temperaturu, jer u neadekvatnim uslovima može doći do pojave užeglosti plodova. Ova pojava se može utvrditi vizuelno i organoleptički. Čuvanje plodova u jezgru, zahteva najpre vađenje jezgra iz ljuske i pakovanje u specijalnu ambalažu. Kao ambalaža koristi se celofan različitih boja i kvaliteta.Prilikom pakovanja koristiti celofan tamnije boje jer manje provode svetlost pa samim tim i štite jezgro lešnika od užeglosti. Takođe se preporučuje čuvanje lešnika u kontrolisanim uslovima bez rizika kvarenja jezgra. Optimalni uslovi čuvanja su su: RV 55-60%; kiseonik 1%; CO2 0-0,3%; N oko 99%.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.