Priprema objekta za jagnjenje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #592212
    Kovačević Bratislav
    Učesnik

      Припрема објекта за јагњење практично почиње још за време лета када се врши детаљно изђубравање а потом и дезинфекција а по потреби и кречење објекта.
      Код старијих објеката треба прегледати кров да не дође до прокишњавања током зиме што може да направи доста проблема. У циљу спречавања промаје а и хладноће зими, на време треба застаклити прозоре са оштећеним стаклима. Када су прозори у питању, ради обезбеђења довољно светлости у објекту, површина прозора треба да буде бар двадесети део површине пода а пожељно је да то буде петнаестина површине пода. Истовремено са осветљењем треба решити и проблем вентилације, јер влага, посебно у делу са јагњадима може да буде штетна. На фармама углавнмом нема посебних објеката за јагњење. Зато се овчарник потребном опремом (дрвене преграде – лесе), дели на мање делове – боксове – за јагњење и смештај оваца са јагњадима. У пракси се често дешава да се објекат током лета, када у њему нема оваца, користи за чување разних, за саме овце, непотребних предмета. Све то такође на време треба уклонити из објекта.
      Око објекта, који је на равном терену, на време треба уредити одводне канале како би се избегла опасност да у случају веће количине падавина или евентуалног топљења снега, вода уђе у објекат.
      За смештај оваца треба предвидети и довољну површину. За саму јагњад треба предвидети 0,5 до 0,6 м2 пода по грлу. За овце треба припремити површину од 1 м2 за грло а за овцу са јагњетом 1,25 м2 по грлу. Објекат треба да буде тако припремљен да у делу, где су овце са малим јагњадима, температура буде 10 – 12 степени Целзијуса. У случају потребе за утопљавањем, на време припремити бале сламе или неки други материјал.
      Горан Поповић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.