- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 meseci, 3 nedelje ranije by NENAD STOJIMIROVIĆ.
-
AutorČlanci
-
26.08.2024 u 14:06 #591370NENAD STOJIMIROVIĆUčesnik
Једна од најбитнијих фаза у тову свиња је фаза одгоја прасади. У овој фази, тек опрашеним прасићима је неопходно обезбедити да у што краћем временском периоду после рођења посисају прво мајчино млеко – колострум.
Колострум је богат пре свега основним хранљивим материјама, протеинима, угљеним хидратима, мастима, али и витамином А, витамином Е и магнезијумом. С обзиром да се прасићи рађају без сопствених антитела, правовремено конзумирање колострума је битно због формирања одбрамбеног система организма мале прасади, јер ће се потребна антитела унети путем млека крмаче.
У првим данима живота прасад све потребне хранљиве материје добјијају из млека крмаче. Међутим, с обзиром на захтеве да производња буде што ефикаснија, јавља се потреба увођења суве хране у ранијем периоду живота. Препорука је да се са увођењем предстартера као суве хране за прасад почне од петог до седмог дана живота. Количина хране коју у овим даним треба обезбедити за легло од 10 до 12 прасди износи око 200 грама. Временом се количина хране повећава да би у четвртој недељи та количина хране износила око 1кг. Предстартер се даје неколико пута у току дана у мањим количина, пожељно је да се даје близу појилице како би се мало наквасио пре саме конзумације јер прасад преферирају влажну храну. Организам прасади ни са 2 до 3 недеље старости није у потпуности адаптиран само на исхрану сувом храну, с тога треба изузетно водити рачуна у овом периоду што се тиче додавања суве хране.
Са предстартером у исхрани треба наставити и 2 до 3 дана после залучења прасади како би се избегли могући проблеми који могу настати са укидањем течне хране и наглим преласком на чврсту храну.
Увођење предстартера у систем исхране смањује стрес у првим даним живота прасади и представља најбезболнији прелаз са течне хране (млека) на чврсту храну.
<p style=”text-align: right;”> Дипл.инж. Ненад Стојимировић</p>
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.