Pravilan transport vinskog grožđa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #591220
    Petrović Danko
    Učesnik

      После извршене бербе транспорт винског грожђа је следећи корак од кога у многоме зависи квалитет будућег вина.  Сама берба винског грожђа обично се врши у пластичну више наменску  амбалажу  различитог облика и запремине.  За квалитет будућег вина битна је хигијена амбалаже за бербу винског грожђа. Препорука је после сваке употребе опрати коришћену амбалажу. Грожђе може бити транспортовано у ринфузу (ретко се примењује) или у пластичној амбалажи.

      Сам транспорт се обично врши различитим врстама вучених тракторсих приколица, ако се прерадни капацитети налазе у близини винограда. Ако се прерада одвија на већој удаљености грожђе се претовара у камионе (хладњаче) веће носивости. Сам транспорт до места прераде битно је обавити у што краћем временском периоду, у супротном постоји реална опасност од цурења шире (код појединих сората) а самим тим и до губитака, као и превеликог загревања грожђа ако је сунчано време. Грожђе које је топло може представљати проблем приликом прераде у винарији, посебно ако се ради о сортама за производњу високо квалитетних белих вина.

      Препорука је одмах по пријему грожђа у винарији почети са процесом прераде. Ако је грожђе приликом пријема сувише топло, извршити снижавање температуре на оптимум  у хладњачи. Од момента бербе до почетка прераде не би требало да прође више од 4 часа.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.