Neven- tehnologija gajenja

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 nedelje ranije by Vesna Manić.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #591107
    Vesna Manić
    Učesnik

      Невен (Calendula officinalis) једногодишња лековита и украсна биљка која се у народној медицини користи се у облику чајева за лечење желудачних обољења, кашља, асме, има широку употребу у козметици у облику тинктура, уља, крема за лечење рана, опекотина, уједа инсеката итд.
      Невен се гаји у плодореду, на исту парцелу долази након две године. Обрада земљишта састоји се од зимског орања на дубини 25-30 cm, земљиште се ђубри са 40-60 kg/ha азота, 60-80 kg/ha фосфора и 80-100 kg/ha калијума. Фосфор побољшава цветање, не препоручује се употреба органских ђубрива и велике количине азота јер негативно утичу на принос цветова.
      Сетва се обавља сејалицом за пшеницу, у марту када је средња дневна температура 13-16°С, са међуредним размаком од 50cm, на дубину од 3-4cm. За 1 хектар довољно је 5-6кг семена. Биљка невена цвета неколико пута у сезони и што га више берете више цвета. Жетва невена обавља се по сувом и сунчаном времену. Када се бере ручно, са бербом се почиње крајем маја сукцесивно сваки други- трећи дан. Крајем јула или почетком августа коси се на висини од 15cm изнад земље и прихрањује се ради регенерације са 30-40 kg/ha азота. Невен поново цвета за три недеље и берба се може обављати још неколико пута све до почетка првих мразева. Након бербе цвет одмах треба сушити да би сачувао боју и арому. Са једног хектра може се добити 800-1500 kg осушених главица, 300-600 kg сувих круничних листова.
      Невен декоративна биљка која је врло корисна, својим мирисом тера нематоде из земљишта, привлачи пчеле и друге опрашиваче, благотворно делује на друге биљке.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.