Berba grožđa vinskih sorti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #590816
    Nikolić Biljana
    Učesnik

      Bere se posebno grožđe svake sorte. Na parcelama gde ima više sorti, mora se voditi računa, da se posebno bere grožđe belih sorti, posebno grožđe crnih sorti. Kada ima više sorti, pravilo je da se prvo bere grožđe crnih i muskatnih sorti. Tako se čuva boja i aromatične materije. Za preradu se bere svo grožđe sa čokota u jednom navratu. Prilikom berbe, ne smeju se kruniti bobice i unositi nečistoća jer lišće može nepovoljno uticati na kvalitet vina. Kod probirne berbe za proizvodnju visoko kvalitetnih i specijalnih vina, natruli i nedovoljno zreli grozdovi odvajaju se od zrelih i zdravih.

      Grožđe za preradu može se brati ručno i mehanizovano. Ručno se bere odsecanjem grozdova noževima ili makazama. Odsečeni grozdovi stavljaju se u ambalažu za berbu (korpe ili sanduci). Najviše se koristi ambalaža od plastičnog materijala jer je laka i lako se pere. Organizacija rada treba da bude takva da jedna grupa radnika obavlja samo berbu, druga iznosi i utovara grožđe u transportna sredstva. Jedan radnik za osmočasovno radno vreme obere u proseku 400-600 kg, zavisno od prinosa, krupnoće grozdova, organizacije berbe i sl. Grožđe se mora obrati u relativno kratkom roku, kako bi se izbegli gubici i za to je potrebno dosta radne snage. Za berbu od jednog hektara vinograda, potrebno je 30-50 radnika.

      Mašine za berbu grožđa na principu usisavanja bobica i grozdova imaju dve usisne cevi. Motor na mašini pokreće ventilator i stvara se jaka usisna vazdušna struja. Pre berbe, mora se ukloniti lišće iz zone grozdova jer bi i ono kvarilo kvalitet vina. Mašina u berbi zamenjuje 30-100 radnika dnevno. Jednostavna je za rukovanje. Mašine za berbu grožđa na principu trešenja bobica su samohodne, s mehaničkim vibracionim uređajem. Odgovaraju većim plantažama. Na visinu ukupnih gubitaka grožđa, na oštećenje čokota i njegovu dugovečnost utiču naslon, oblik stabla, sorta, zrelost i zdravstveno stanje grožđa itd.

      Berba se obavlja po lepom i suvom vremenu, temperatura vazduha treba da bude 20-25 °C. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati grožđe. Najbolje je da berba počne ujutru čim spadne rosa. Kada je temperatura suviše visoka berba se prekida oko podne i nastavlja poslepodne. Po mrazu ne treba brati grožđe.

      Grožđe se posle berbe mora što pre transportovati na mesto prerade, ne sme biti u vinogradu duže od dva sata to je posebno važno kod sorti za proizvodnju visoko kvalitetnih vina.

      Korišćena literatura Vinogradarstvo dr Dragan Vujović

      PSSS Smederevo

      Biljana Nikolić, dipl.inž.polj.

       

       

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.