Bistrenje vina bentonitom

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Đorđević Ana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #590649
    Đorđević Ana
    Učesnik

      Бентонит је врста глине, која је по саставу хидратисани алуминосиликат, а за бистрење вина користе се две врсте натријумов и калцијумов. Ефикаснији је натријумов, али ствара више талога у вину, за разлику од калцијумовог, који је слабије ефикасности, те се мора додавати у већим количинама.

      Може бити различитих величина гранула све до прашкастог облика. Беличасте или сивкасте је боје, сунђерасте грађе и лако бубри. Лако бубри у води и може упити десет делова воде, али је потребно водити рачуна да се користи вода која није тврда (дестилована вода), због електричног набоја бентонита. Најбоље је бентонит оставити да бубри у води око 24 часа, а након тога га додавати у вино уз мешање. Протеини у вину и бентонит су различитог наелектрисања, међусобно се привлаче и везују, стварају велике молекуле који се брже и лакше таложе.

      Потребно је одредити што тачнију количину потребног бентонита за стабилно вино, јер веће количине негативно учичу на вино, посебно на арому. Најбоље је урадити пробу на мањој количини вина и пратити одвајање талога у 24 часа. Такође је потребно водити рачуна и о температури на којој се врши таложење, идеална температура је између 12-15℃, када је за потпуно таложење потребно 7 – 14 дана.

      На тржишту се могу наћи бентонити различитог квалитета, поуздан бентонит је чист, без примеса, мириса и укуса. Бентонитом се добро бистре вина од здравог грожђа и сува вина, док вина од плеснивог грожђа садрже слузасте колоиде који онемогућавају ефикасност овог средства.

      Ана Ђорђевић, дипл.инж. прехрамбене технологије
      <p style=”text-align: right;”></p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.