Berba kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #590582
    Gordana Marušić
    Učesnik

      Berba se izvodi na nekoliko načina, zavisno od načina iskorišćavanja proizvoda. Ukoliko se kukuruz koristi za pravljenje koncentrovane silaže, berba započinje u periodu mlečno-voštane zrelosti, a obavlja se silokombajnima koji odsecaju biljke na visinu od 40 cm i celokupnu masu seckaju u silosu krupnoće do 0,5 cm. Korišćenje kukuruza za zelenu stočnu hranu započinje kada biljke dostignu visinu oko 1 m i traje kontinuirano približno 25 dana. Kosidba se izvodi silokombajnima, a pokošena biomasa se koristi direktno u ishrani domaćih životinja ili se suši.

      Berba kukuruza za zrno započinje kada je njegova vlažnost ispod 35%. Posle jednofazne berbe zrno kukuruza ima veliki procenat vode i potrebno ga je dosušiti. Zrno se dosušuje do 14% vlažnosti u sušarama, strujom toplog vazduha. Kada nema mogućnosti veštačkog dosušivanja zrna, berba kukuruza se izvodi beračima koji otkidaju i komušaju obrane klipove. Pobrani klipovi se prirodno suše u koševima, a potom krune krunjačama.

      Stabla kukuruza su posle mehanizovane berbe iseckana i složena u redovima i kao takva se mogu lako skupiti presama za kabastu hranu u bale ili jednostavno zaorati.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.