- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 meseci, 1 nedelja ranije by Gordana Marušić.
-
AutorČlanci
-
12.08.2024 u 12:30 #590582Gordana MarušićUčesnik
Berba se izvodi na nekoliko načina, zavisno od načina iskorišćavanja proizvoda. Ukoliko se kukuruz koristi za pravljenje koncentrovane silaže, berba započinje u periodu mlečno-voštane zrelosti, a obavlja se silokombajnima koji odsecaju biljke na visinu od 40 cm i celokupnu masu seckaju u silosu krupnoće do 0,5 cm. Korišćenje kukuruza za zelenu stočnu hranu započinje kada biljke dostignu visinu oko 1 m i traje kontinuirano približno 25 dana. Kosidba se izvodi silokombajnima, a pokošena biomasa se koristi direktno u ishrani domaćih životinja ili se suši.
Berba kukuruza za zrno započinje kada je njegova vlažnost ispod 35%. Posle jednofazne berbe zrno kukuruza ima veliki procenat vode i potrebno ga je dosušiti. Zrno se dosušuje do 14% vlažnosti u sušarama, strujom toplog vazduha. Kada nema mogućnosti veštačkog dosušivanja zrna, berba kukuruza se izvodi beračima koji otkidaju i komušaju obrane klipove. Pobrani klipovi se prirodno suše u koševima, a potom krune krunjačama.
Stabla kukuruza su posle mehanizovane berbe iseckana i složena u redovima i kao takva se mogu lako skupiti presama za kabastu hranu u bale ili jednostavno zaorati.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.