Objava: PREDAVANJE-PSSS Novi Pazar

Dana 26.07.2024. godine, sa početkom u 12:00 održana je predavanje, mesto Tutin , opština Tutin, Omladinski kulturni centar
sa temama:
1. 12:00 do 12:30 Povećanje kvaliteta maline primenon dobre poljoprivredne prakse , savetodavac Silvija Hodžić
2. 12:30 do 13:00 Organska proizvodnja , savetodavac Ivana Majdak

Održano predavanje je imalo cilj da upozna proizvođače sa sledećim temama:
1. Povećanje kvaliteta maline primenon dobre poljoprivredne prakse
Malina je voćna vrsta čiji se plodovi ne peru pre konzumacije. Higijena uzgoja, branja i transporta maline do hladnjače, a potom i do krajnjeg kupca je veoma važna i sve radnje u proizvodnji se moraju sprovesti u dobrim higijenskim uslovima.
Uloga proizvođača maline je da osiguraju primenu dobre higijenske prakse na nivou gazdinstva. Pažnja treba da bude usmerena na sprečavanju problema umesto na rešavanju nakon što se problem dogodi. Dobra higijenska praksa podrazumeva:
-Pravilan izbor lokaliteta/parcele za zasad
-Korišćenje kvalitetne vode za navodnjavanje
-Pravilna upotreba stajnjaka
-Higijena berača i osoblja
-Zdravlje berača
-Sanitarni objekti – toalet
-Pravilno korišćenje opreme za berbu
-Transport obranog voća
2.Organska proizvodnja – osnovni principi, standardi i regulative
Za razliku od konvencionalne, organska proizvodnja zasniva se na biološkoj ravnoteži sistema zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim, čuva se zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agro-ekološki sistem i prirodni ciklusi u prirodi.
Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.
Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetičkih sredstava.
U organskoj proizvodnji dobrobit životinja ima visok prioritet.
Koordinator: Silvija Hodžić

Izvor: PSSS Novi Pazar