Kila kupusa (Plasmodiophora brassicae)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci ranije by Nikola Trikić.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #589456
    Nikola Trikić
    Učesnik

      Kila kupusa (Plasmodiophora brassicae) se primećuje lako. Zaražene  biljke imaju hlorotične listove i neprijatan miris. Kada se  biljka iščupa na korenu se vide “tumori”. Često je ceo biva kvrgav. Bolest se javlja na korenu u obliku nepravilnih izraslina (guke) različitih oblika i veličina.

      Kod obolelih biljaka lišće počinje da žuti, vene i da se suši. Obolele biljke se, pre svega, prepoznaju po zaostajanju u porastu, hlorotičnom lišću i gubitku turgora (sposobnost oporavka), a glavice su sitnije i nedovoljno čvrste. Ukoliko dođe do rane infekcije mogu da dovedu do potpunog uginuća mladih biljaka. Hipertofirani delovi korena su u početku  svetle boje, kasnije postaju tamni, pucaju po površini i trunu pod uticajem saprofitnih mikroorganizama. Oboleo koren gubi funkciju usvajanja vode i hranljivih materija, pa biljke venu i zaostaju u porastu.

      Plasmodiophora brassicae je obligativni parazit što znači da se razvija samo u unutrašnjosti žive ćelije svojih domaćina. Prezimljava u zemljištu, i u nedostatku povoljnih uslova za razvoj zadržava vitalnost 5-6 godina. U proleće kada su uslovi povećane vlažnosti zemljišta i temperature u rasponu od 18° do 24°C počinje razvoj bolesti kada preko korena ulazi u biljku što dovodi do infekcije. Prenosi se kroz zemljište uz pomoć vlage krećući se od korena do korena. Tkivo biljke odmah reaguje, počinje ubrzan razvoj korena, stvarajući guke.

      Način suzbijanja ovog patogena je, iz tog razloga, pre svega dezinfekcija zemljišta za proizvodnju rasada, zatim uništavanje zaraženog rasada spaljivanjem kao i uništavanje zaraženih biljkaka na proizvodnim površinama. Parcela koju planiramo za sadnju kupusa treba da je bar u trogodišnjem plodoredu. Ukoliko nam se pojavi na toj parceli treba izbegavati uzgajanje kupusnjače bar 5-6 godina (familije Brassicaceae-karfiol, kelj, salata…). Jesenje oranje i uklanjanje žetvenih ostataka su dve mere koje znatno doprinose suzbijanju kile kupusa. Direktno hemijsko suzbijanje se može primeniti ali preventivne metode su daleko delotvornije ukoliko se pravovremeno i u potpunosti primene.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.