Reptalus (Oliarus) panzeri Low. – Cikada kukuruza (Homoptera, Cixiidae)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #589445
    Zdravković Aleksandar
    Učesnik

      Ranije se smatralo da ova cikada naseljava kserotermna staništa obrasla žbunastom i drvenastom vegetacijom, ivice šuma, a istraživanja sprovedena u južnom Banatu i drugim delovima Srbije dokazala su da ova vrsta pokazuje iskazuje izrazitu sklonost prema kukuruzu, koji je glavna biljka domaćin za ishranu i razviće imaga i ranih larvenih uzrasta, a utvrđeno je i da je ona vektor stolbur fitoplazme koja prouzrokuje „crvenilo“ kukuruza.

      Imago je srebrnasto-crn, veličine 6-9 mm, sa prozračnim krilima smeđe nervature. Na pronotumu ima pet uzdužnih grebena. Ženka na kraju trbuha ima veliku velu voštanu kesu, a larva je bele boje. Veći deo svog životnog ciklusa (približno 9 meseci) cikada kukuruza provodi u zemlji, u stadijumu larve, a ima jednu generaciju godišnje. Odrasle cikade se javljaju u prvoj polovini juna, i u polju se nalaze sve do kraja jula. U drugoj polovini jula ženke polažu jaja, najčešće u grupama od 7-8 jaja uz koren biljke domaćina, pri čemu formiraju gnezdo od voštanih izlučevina sa trbuha. Larve prvog uzrasta se pile početkom septembra, a hrane se tako što sisaju sokove iz korena biljke domaćina (kukuruz), a ujedno postaju i prenosioci bolesti kod biljaka koje su zaražene fitoplazmom. Drugi i treći razvojni uzrast se odvija tokom septembra i oktobra. Prezimljavaju u trećem larvenom uzrastu, najčešće na korenu pšenice koja obično sledi posle kukuruza. Tokom aprila i maja sledeće godine larve prolaze završni četvrti i peti razvojni uzrast i presvlače se u imaga početkom juna. Imaga još neko vreme provode u zemlji (najčešće 3-7 dana), a zatim u prvoj polovini juna izlaze iz zemlje i doleću na biljke domaćina na kojima se hrane sišući floemske sokove sve do kraja jula. Intenzivan let cikade R. panzeri je obično u prvoj dekadi jula, kada se na lokalitetima sa brojnom populacijom ovog insekta može videti i preko 50 primeraka na pojedinim stabljikama kukuruza.

      Na početku mlečne zrelosti kukuruza javljaju se početni simptomi fitoplazme stolbura, prouzrokovača crvenila kukuruza. U početku se manifestuju kao uske zlataste a kasnije crvenkasto-ljubičasto linije na listu kukuruza pri glavnom nervu. Simptomi se šire sa lista na stabljiku i klip koji je slabije razvijen, sa plitko usađenim semenom, koje je usahlo, smežurano i ima izgled tzv. „babinog zuba“. Simptomi bolesti se najpre pojavljuju na ivičnim delovima polja a kasnije mogu zahvatiti i čitave parcele i velike površine.  Suzbijanje masovne pojave ove cikade i crvenila kukuruza se u prvom redu odnosi na poštovanje plodoreda, tj. posle kukuruza koji je bio zaražen crvenilom ne treba sejati pšenicu. Preporučuje se da parcele treba držati nezakorovljene divljim sirkom i ostalim livadarkama, jer štetočina prezimi i na korenju ovih biljaka. Insekticidni tretman za suzbijanje imaga se teško izvodi zbog fenofaze kukuruza u vreme pojave imaga.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.