Romanovska – carska ovca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #588760
    Lazarević Verica
    Učesnik

      За романовску овцу можемо слободно рећи да је најплоднија раса на свету. Ова раса је настала у долини Волге у Русији средином 19. века. Захваљујући јакој селекцији на плодност ова раса је најплоднија и носи епитет – царска. Она може служити за побољшање производних карактеристика стада других раса.
      Романовска овца је ситније грађе, овце достижу килажу од 50-60 кг док овнови достижу од 70-90 кг. Имају малу угласту главу са заобљеном лобањом и кратким ушима као и репом који иноси 10-15 цм. Висина гребена оваца је 60-62 цм а овнова 64-65 цм. Веома су стабилне конституције, имају кратке ноге и веома ситне коси. Одмах по јагњењу новорођена јагњад су веома витална и почињу да једу већ са 5-7 дана што је доста раније од јагњади других раса. Јагњад су на рођену потпуно црне вуне са дозвољеним белинама на глави, ногама и врху репа. Белине на осталим деловима тела нису дозвољене. Просечна тежина јагњади са 90 дана износи 22-25 кг уз адекватну исхрану. Месо ове расе оваца је изузетног квалитета и одличног укуса. Рандман меса износи од 50 до 55%.
      Вуна ових оваца је груба, има сив изглед због мешавине финих, белих влакана пуха и црних осијастих влакана. Овнови имају гриву од дугих црних осјастих влакана око врата и на предњем делу груди. Принос вуне по овци износи 1,4-1,6 кг а код овнова 2-3 кг. Ноге, лице и уши су обрасли кратком црном длаком, а делимично и белом због шара које се јављају.
      Verica Lazarević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.