Zaštita leske

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #588721
    Dželatović Slavica
    Učesnik

      U zasadima leske registruje se prisustvo lisnih vaši i grinja – preporučuje se hemijski tretman.

      Na teritoriji grada Zaječara ii opštine Boljevac zasadi leske nalaze se u fazi razvoja ploda.

      Vizuelnim pregledom zasada na poleđini lista leske uočeno je prisustvo leskine lisne vaši (Myzocallis coryli) na18% biljaka. Proizvođačima se preporučuje da pregledaju svoje zasade i ukoliko uoče prisustvo vaši sprovedu tretman zasada insekticidom:

      • Tonus (a.m.acetamiprid) 0,13 kg /ha.

      Takođe, na listu leske uočeno je prisustvo grinja. U prethodnom periodu visoke dnevne temperature pogodovale su intenzivnom razvoju grinja, a kako se i u narednom periodu najavljuju visoke temperature očekuje se dalje uvećanje populacije grinja. Proizvođačima preporučujemo da ukoliko uoče njihovo prisustvo u zasadima sprovedu tretman akaricidom:

      • Abastate (a.m.abamektin) 0,07-0,14%.

      U pojedinim zasadima na listu uočeni su simptomi pepelnice leske (Phyllactina guttata). U našoj zemlji za suzbijanje pepelnice registrovani su preparati na bazi sumpora. Trenutne temperature vazduha su ograničavajući faktor za primenu ovih preparata. Pored preparata na bazi sumpora za ovaj tretman proizvođači mogu upotrebiti preparate na bazi sledećih aktivnih materija: penkonazol, tebukonazol, meptildinokap, fluksapiroksad, ciflufenamid, prokvinazid.

      Hemijske tretmane treba sprovesti u kasnim večernjim satima, zbog visokih dnevnih temperatura!

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.