Mere nege paradajza u plasteniku – POVRTARSTVO

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #588583
    Veljko Joksimović
    Učesnik

      Dosta ljudi je zainteresovano za sopstvenu proizvodnju paradajza I žele da jedu plodove koji su  sami proizveli. Da bi došli do tog cilja treba malo truda I da se posveti pažnja biljkama koje gaje. Pored sadnje I navodnjavnja, zasenjivanja I hemijskih mera zaštite paradajza ima dosta I drugih mera nege koje će dovesti do zdravih I kvalitetnih plodova.  U te mere spadaju vezivanje paradajza, skidanje zaperaka, dekapitacija I skidanje donjeg lišća paradjza.

      Vezivanje paradajza

      U plastenicima  kanap se vezuje za noseće  konstrukcije, a zatim se veže pri dnu biljke paradajza (do 20 cm iznad zemlje). Kanap ne treba da je jako zategnut i oko njega se vezuje biljka, a po potrebi se biljka  veže za njega. Tako ovi kanapi održavaju biljku u vertikalnom položaju. Ovaj način vezivanja primenjuje se kod indeterminantnih sorti paradajza, sorte sa visokim porastom same biljke.

      Skidanje zaperaka paradajza

      Šta su zaperci ili priperci paradajza? To su začeci novih grana novih grana koji se pojavljuju u pazuhu lista. Zaperci su štetni jer odvaleče hranu u zelenu lisnu masu, a onda plodovi trpe, dobijaju manje hrane i ostaju sitniji. Kidanje zaperaka treba raditi kada su još mali i to bi trebalo da bude redovna mera. Ne bi trebalo dozvoliti da prerastu 6 do 7 cm. To treba proveravati jednom sedmično. Ako neki promakne i preraste, treba mu samo otkinuti vrh, da bi se zaustavio dalji porast.

      Dekapitacija paradajza

      Na dinamiku sazrevanja, ukupan prinos  i krupnoću plodova paradajza utiče i dekapitacija biljke  ili zakidanje vrha. Ta mera se sprovodi 50 dana pre planiranog roka završetka berbe. Zakidanjem vrha omogućava se da  plodovi na poslednjoj cvetnoj grani brže dostignu željenu veličinu i sazru do određenog roka.

      Uklanjanje donjeg lišča

      Uklanjanje donjeg lišća paradajza vrši se svakih 10 do 15 dana. Ovom merom uklanja se jedan ili dva najniža lista. Ovo se radi u cilju poboljšanja svetlosnih uslova i boljeg provetravanja, a posebno se podstiče rast gornjih delova biljke. Uklanjaju se celi listovi, a ne samovršni delovi. Važno je napomenuti da se listovi uklanjaju do visine plodne grančice na kojoj je započela berba plodova.

       

      dipl.inž. Veljko Joksimović

      ratarstvo I povrtarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.