Zelenišno đubrenje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #588573
    PSSS Nis
    Učesnik

      Zelenišno djubrenje

      Zelenišno djubrivo je u stvari zelena masa biljaka,koja se zaoravanjem unosi u zemljište.Biljke se zaoravaju na dubinu od 20 cm,predhodno povaljane i sitno iseckane tanjiračom,jer se u tom slučaju lakše zaoravaju i brže razlažu.Zelenišno djubrivo je značajno kao zamena stajnjaka,i kao odlična mera konzervacije zemljišta protiv erozije .Ima slično delovanje kao stajnjak u povećanju organske materije u zemljištu odnosno održanja plodnosti zemljišta i njegova vrednost je približno kao unos 30000 kg/ha stajskog djubriva.Korišćenje zelenišnog djubriva je neograničeno prema tipovima zemljišta,prema nagibu terena i dosta jeftinije u odnosu na stajsko djubrivo.Zelenišno djubrivo se dobija zaoravanjem mase zelenih biljaka kada dostignu najveću biomasu a to je obično u fazi punog cvetanja.na površinama koje su namenjene za sadnju voćarskih kultua ili na već podignutim voćnim zasadima prema tipovima zemljišta treba saditi i odredjene biljke za zelenišno djubrivo:
      Na siromašnim i peskovitim zemljištima:
      -uljna repica sa setvom u oktobru a zaoravanjem u aprilu
      -grahorica(maljava) u smeši sa ovsom , sa setvom u septembru ili u oktobru a zaoravanjem krajem aprila
      -stočni grašak sa smešom ovsa ili raži sa setvom u julu i avgustu a zaorava se kada je više od 50% biljaka u cvetu
      -kokotaac(beli i žuti) sa setvom u jesen ili proleće a zaorava u punom cvetu
      -lupina (žuta i plava9sa setvom u martu ili julu a zaorava kad je većina biljaka u punom cvetu
      Na težim zemljištima :
      -crvena detelina sa setvom u septembru ili maju a zaorava u septembru ili maju
      -heljda sa setvom u aprilu ili julu a zaorava u avgustu ili septembru
      -ozimi stočni grašak u smeši sa ovsom ili raži sa setvom u avgustu a zaorava u junu ili julu
      -facelija sa setvom u maju i junu a zaorava u fazi punog cvetanja
      dipl.ing Ivan Rangelov

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.