ZNAČAJNE VIROZE KROMPIRA-Jelena Grbić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #588496
    Grbić Jelena
    Učesnik

      U proizvodnji krompira prisustvo virusa  je znčajno, jer štete koje pričinjavaju u krompiru su velike i zavise od vrste, soja virusa i njihove rasprostranjenosti. Virusi se ističu po svom uticaju ne  samo na prinos nego i na kvalitet krompira. Oni  značajno smanjuju prinos merkantilnog krompira, a u semenskoj proizvodnji dovode i do nepriznavanja semenskog useva ili niže kategorije semena

      U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da zaraze krompir. Većina njih može da prouzrokuje smanjenje prinosa, ali su ipak ekonomski najštetniji kod nas <u>Y virus krompira (PVY)</u> i <u>virus uvijenosti lišća krompira (PLRV)</u>.

      Simptomi virusne zaraze ispoljavaju se u vidu smanjenja prinosa, promene boje lista (mozaika, šarenila lišća),  lisne deformacije, crtičaste nekroze nervature lista, kržljavosti, sušenje i deformacija krtola. Oni se lako šire unutar useva ako se u blizini nalazi izvor zaraze, a to su korovi, samonikle zaražene biljke krompira ili zaraženo krompirište. Često se u usevu krompira nalaze i mešane i združene infekcije, sa više različitih virusa. Viruse prenose lisne vaši, često na velika rastojanja.

      Osnovni način borbe protiv virusa krompira je proizvodnja i korišćenje zdravih semenskih krtola. Tokom vegetacije vrši se stručni pregled useva semenskog krompira, kao i kasnije testiranje na prisustvo virusa. Samo zdrav i deklarisan semenski krompir treba koristiti za sadnju.

      U toku vegetacije neophodna je redovna kontrola useva i uklanjanje svih biljaka zaraženih virusom. Redovno suzbijati korove na kojima se mnogi virusi održavaju. Takođe je potrebno pratiti let lisnih vašiju sedmodnevnim postavljanjem žutih lovnih posuda ili pregledom uzorka od 100 listova. Ukoliko se u lovnoj posudi utvrdi zbirna vrednost od 50-60 lisnih vašiju ili ukoliko se na 100 listova utvrdi brojnost lisnih vašiju veća od 20, potrebno je primeniti neki od insekticida registrovanih za suzbijanje lisnih vašiju i na taj način ih sprečiti da rašire virusnu infekciju useva. Na kraju vegetacije, u vreme tehnološke zrelosti krompira, 10-14 dana pred vađenje obaviti desikaciju i sprečiti zarazu krtola eventualno prisutnim virusima u nadzemnom delu.

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

      .

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.