LETNJI RADOVI U RODNIM ZASADIMA JABUKE

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 meseci ranije by Janković Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #587904
    Janković Zoran
    Učesnik

      У току летњих месеци засади јабуке улазе у нешто мирнији и технолошки мање захтеван период. Примарни пораст младара се завршава, као и фаза другог (јунског) опадања плодова. Заштита од највећег броја болести и штеточина је при крају, тако да се добро штићени засади рутински приводе крајњем циљу, а то је берба. У случају да је дошло до пробијања система заштите водити рачуна да заразе остану локализоване и не дође до повећања штета, чиме би се поскупела заштита, поготово код проузроковача чађаве пегавости листа и краставости плода (Venturia inaequalis), где секундарне (конидијске) заразе могу начинити велику штету, а свака киша представља потенцијални ризик. Проблем могу направити друга и трећа генерација јабукиног смотавца (Carpocapsa pomonella), као и напад црвеног паука (Panonychus ulmi и Tetranychus urticae).

      У летњем периоду се врши прва процена приноса, која служи као основа за уговарање пласмана јабуке.

      У јабучњацима, посебно оним са смањеним приносом условљеним алтернативношћу или јачим пролећним мразевима, препоручује се извођење зелене резидбе. Обављањем квалитетне зелене резидбе постиже се више корисних ефеката. Уклањањем водопија и другог прираста смањује се бујност стабала, а самим тим и повећава развој родног потенцијала за следећу годину. Смањењем лисне масе постиже се већа прозрачност круне стабла, чиме се омогућава боља обојеност код црвених сорти, а истовремено смањује потенцијал заразе гљивичним обољењима. У огољеним деловима круне прираст се оставља и поставља (повијањем) у положај у коме ће се потенцирати формирање родних пупољака.

      Пожељно је наставити са применом препарата на бази калцијума због спречавања појаве горких пега, као и других физиолошких поремећаја, чиме се омогућава квалитетније и дуготрајније складиштење плодова. Користити препарате који нису на азотној бази. Азот у овом периоду има негативан ефекат, јер подстиче пораст и продужава вегетацију биљака, које не успевају да уђу припремљене у период зимског мировања и као такве су осетљивије на ниске зимске температуре.

      Препоручује се употреба средстава на бази аминокиселина као редовна мера, а поготово у периодима веома високих, тропских температура, као и ситуацијама када су колебања темперaтуре велика, јер се тиме поспешују физиолошки процеси који чине биљку отпорнијом на стрес.

      Редовно одржавати земљиште, како у реду, тако и међуредовима. Обраду у реду одржавати фрезом, а међуредни простор у засадима са наводњавањем затрављен. У засадима без система за наводњавање међуредове одржавати као јалови угар.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.