Niži troškovi poljoprivredne proizvodnje uz moderne tehnologije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #587150
    Stević Bojan
    Učesnik

      Najbolji primer za ostvarivanje nižih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji jeste korišćenje  elektronske knjige polja. Ove aplikacije su koncipirane kao alati za neprekidno planiranje i kontrolu svih procesa poljoprivredne proizvodnje, odnosno – kao modernija i preglednija verzija tradicionalne knjige polja, poznate svakom poljoprivredniku. Cilj kreiranja ovakvog alata je bolje praćenje troškova, da bi se oni smanjili. Ukoliko se na to još doda i povećanje produktivnosti usled boljeg praćenja procesa, dobija se bolji neto rezultat.

       

      Da li će vođenje evidencije na nekom poljoprivrednom gazdinstvu biti od koristi pri donošenju odluka, zavisi i od tačnosti i vrste podataka koji su prikupljeni. Svako gazdinstvo je jedinstveno i specifično, kako u pogledu resursa kojima raspolaže, tako i u pogledu ideja onoga ko donosi poslovne odluke.

      Vođenjem evidencije proizvođačima je umnogome olakšana priprema, donošenje, sprovođenje i analiziranje svih odluka na gazdinstvu koja se tiču organizacije posla čak se i rizici koji su karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju mogu se, uz dobru evidenciju, svesti na razumnu meru. Dakle, izveštaj o ostvarenom poslovnom rezultatu sadrži sve prihode, sve rashode i ostvareni dobitak ili gubitak tokom određenog vremenskog perioda, najčešće jedne godine. Trendovi kretanja prihoda, troškova i profita su vrlo značajni za analizu i utvrđivanje mogućnosti poboljšanja poslovanja gazdinstva.

       
      <p style=”text-align: right;”>Bojan Stević, master ekonomije</p>
       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.