ČUVANJE PLODOVA JAGODA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #586194
    Čalić Srđan
    Učesnik

      ČUVANJE PLODOVA JAGODA

      Plodovi jagodastog voća u svežem stanju se po pravilu (sem grožđa) ne čuvaju dugo kako u podrumima tako i u hladnjačama.

      Izuzetno se zbog organizacionih problema i plasmana na tržištu mogu čuvati od nekoliko dana (jagoda, malina, kupina) do nekoliko nedelja (crvena i crna ribizla, borovnica za preradu i sl.).

      Kao i ostalo jagodičasto-bobičasto voće, plod jagode spada u najnežnije za čuvanje.

      Berba jagoda je u nekim krajevima uveliko počela i trajaće sve do kraja maja i tokom juna meseca. Za odgajivače je najveći problem kako sačuvati plod, jer on u običnim uslovima bez hlađenja zdrav može da opstane samo jedan dan. Stručnjaci za voćarstvo kažu da je, bez obzira na velika investiciona ulaganja, najbolja opcija – hladnjača.

      Plodove jagoda koji će se čuvati treba brati dok su čvršći, za razliku od onih koji su namenjeni za brzu prodaju i preradu (blago prezrelo stanje zbog većeg sadržaja šećera u samim plodovima).

      U ubranim plodovima jagoda proces disanja je intenzivniji i oni brzo prezrevaju, pa ih je potrebno što pre smestiti u optimalnim uslovima za čuvanje.

      Većina Tehnologa je mišljenja da se plodovi jagoda najbolje čuvaju na 0°C uz relativnu vlažnost vazduha od 90% ali ne duže od 5 dana; a u KA (kontrolisana atmosfera-hladnjača) do 10% CO2 i 1-2% O2 ― najduže 10 dana.

      Laički rečeno, što je veća temperatura, kvalitet ploda je manji i dolazi do njegovog propadanja. Da bi se izbegli gubici u kvalitetu, pribegava se prethodno navedenim specijalnim uslovima čuvanja. Naravno, ovaj savet važi za odgajivače koji sebi mogu da priušte hladnjače.

      Za vreme čuvanja jagoda, menja se boja i plodovi gube svežinu, postaju tamniji, čašični listići počinju da venu, a javljaju se i gljivična oboljenja (Botritis sp., Phytophtora sp. i Rhizopus sp.).

      Nakon iskladištenja temperaturu jagoda treba postepeno povećavati da ne bi došlo do kondenzacije vode i nagle pojave gljivičnih oboljenja.

      Najbolji režim je 6-8°C u trajanju od 15-20 sati.

      Za transport se preporučuje rashlađivanje plodova na 5°C i povećanje koncentracije CO2 na 10-15% u kamionu hladnjači.

      Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.