Rezidba kondir na kondir

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Petrović Milan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579482
    Petrović Milan
    Učesnik

       

      Резидба  винове лозе је једна од најзахтевнијих операција у самом винограду. У зимском периоду је  најбоља прегледност ластара а такође и најмања могућност преноса болести. Интензитет резидбе као и начин одређује се на основу узгојног облика, сорте као и самог узгоја, тј. намене и оптерећења чокота гроздовима. Род винове лозе је на једногодишњем ластару. Окце на кондиру или луку развија се у пролеће и формира ластар. На једногодишњем ластару формирају се цвасти из којих се формира грозд са бобицама. Прве године по заснивању засада препорука је неговати један до два ластара да бих се формирао чокот, са два или четри крака. Слабији ластар се уклања док јачи остаје да се формира сам чокот. Висина чокота зависи од самог начина узгоја ако се ради шпалиру. Наредног  пролећа ластар се орезује на лук. Орезивање се врши пар центриметра испод прве жице.  На врху чокота из окаца развиће се неколико ластара. Зеленом резидбом оставити само два ластара која се протежу са леве и десна стране чокота.  На тај начин формирамо две хоринзонталне кордунице. Следеће, тј. треће године кодунице орезујемо на лук од осам до дванаест окаца. У току треће године из кордунице формирају се ластари. Распоред ластара на луку треба да буде такав да један другог не загушују. Ластаре који су формирани са доњих окаца обавезно уклонити. Четврте године на сваком краку кордунице имаћемо три до пет развијених ластара. Зимском резидбом ластари се орезују на два до три окца и тако формирамо родне чворове. На чворовима хоринзонталног крака кордунице, горњи ластар на кондиру се орезује до основе а доњи ластар се орезује на кондир са два окца. Ово је један од начина резидбе кондир на кондир.

      Милан Петровић, дипл. Инж

      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.