- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci, 1 nedelja ranije by Stanković Dejan.
-
AutorČlanci
-
22.12.2023 u 12:04 #578900Stanković DejanUčesnik
Odgajivački ciljevi-Virtemberg rasa ovaca
Virtemberška ovca je rasa smera proizvodnje meso-vuna i odlikuje se snažnom konstitucijom, čvrstim kosturom i građom tela. Životinje imaju glavu srednje dužine i širine. Grla oba pola su šuta. Vrat im je srednje dug, bez kožnih nabora. Grudi su duboke, a trup je dugačak, srednje širine i dubine, sa ravnom leđnom linijom. Muskulatura trupa je dobro razvijena, tako da se masa tela ovaca kreće u proseku od 65-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosečna masa tela jagnjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. U uslovima intenzivnog tova jagnjad sa 90 dana uzrasta postižu masu tela od 25-30 kg. Randman mesa se kreće od 52-56%. Ovce su obrasle vunom bele boje, jedino su donji delovi nogu, glava i uši pokriveni belom dlakom. Runo je zatvoreno, sastavljeno iz cilindričnih pramenova. Prinos vune po ovci iznosi 4-4,5 kg, a kod ovnova 5-6 kg. Randman vune iznosi oko 50%.Visina pramenova iznosi 9 -9,5 cm. Finoća vune se kreće od 24-28 μm. Proizvodnja mleka je slaba ili srednje izražena, mada mleko uglavnom služi za odgoj podmlatka. Ulazi u priplod sa 10 (ženska) odnosno 12 meseci starosti (muška grla). Od 100 ovaca se u proseku dobije 120-140 jagnjadi.
Poželjne eksterijerne mere i proizvodna svojstva priplodnih grla:
Visina grebena odraslih ovaca 74-76 cm.Visina grebena odraslih ovnova 80-85 cm.Masa tela odraslih ženskih grla iznosi 65-80 kg.Masa tela odraslih ovnova 100-120 kg.Godišnji nastrig vune ovaca 4-5kg.Godišnji nastrig vune ovnova 6-7kg.Telesna masa jagnjadi od 3 meseca 25-32 kg.
Dejan Stanković dipl.ing.poljoprivrede
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.