Odgajivački ciljevi-Virtemberg rase ovaca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #578900
    Stanković Dejan
    Učesnik

      Odgajivački ciljevi-Virtemberg rasa ovaca

       

      Virtemberška ovca je rasa smera proizvodnje meso-vuna i odlikuje se snažnom konstitucijom, čvrstim kosturom i građom tela. Životinje imaju glavu srednje dužine i širine. Grla oba pola su šuta. Vrat im je srednje dug, bez kožnih nabora. Grudi su duboke, a trup je dugačak, srednje širine i dubine, sa ravnom leđnom linijom. Muskulatura trupa je dobro razvijena, tako da se masa tela ovaca kreće u proseku od 65-75 kg, a ovnova 100-120 kg. Prosečna masa tela jagnjadi pri rođenju iznosi oko 4,5 kg. U uslovima intenzivnog tova jagnjad sa 90 dana uzrasta postižu masu tela od 25-30 kg. Randman mesa se kreće od 52-56%. Ovce su obrasle vunom bele boje, jedino su donji delovi nogu, glava i uši pokriveni belom dlakom. Runo je zatvoreno, sastavljeno iz cilindričnih pramenova. Prinos vune po ovci iznosi 4-4,5 kg, a kod ovnova 5-6 kg. Randman vune iznosi oko 50%.Visina pramenova iznosi 9 -9,5 cm. Finoća vune se kreće od 24-28 μm. Proizvodnja mleka je slaba ili srednje izražena, mada mleko uglavnom služi za odgoj podmlatka. Ulazi u priplod sa 10 (ženska) odnosno 12 meseci starosti (muška grla). Od 100 ovaca se u proseku dobije 120-140 jagnjadi.

      Poželjne eksterijerne mere i proizvodna svojstva priplodnih grla:

      Visina grebena odraslih ovaca 74-76 cm.Visina grebena odraslih ovnova 80-85 cm.Masa tela odraslih ženskih grla iznosi 65-80 kg.Masa tela odraslih ovnova 100-120 kg.Godišnji nastrig vune ovaca 4-5kg.Godišnji nastrig vune ovnova 6-7kg.Telesna masa jagnjadi od 3 meseca 25-32 kg.

       

      Dejan Stanković dipl.ing.poljoprivrede

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.