Prednosti i nedostaci gajenja dunje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #578444
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Дуња је веома значајна воћка и њен други назив је рајска јабука.Сматрала се симболом плодности и користи се као свежа и као прерађена.Као таква користи се и у домаћинству и у индустрији.

      Предности гајења дуње су :
      • недостатак плодова на тржишту и релативно добре цене,
      • касно цвета и не измрзава од позних пролећних мразева,
      • може се гајити на прцелама у долинама река,
      • скромних је захтева према условима гајења,
      • једноставна је за гајење,
      брзо пророди и брзо постиже пуну родност,
      • постиже високе приносе и лако се бере ( од 30 до 50 тона по хектару),
      • организован откуп на местима производње (посебно у већимпроизводним подручјима),
      • веома разноврсна употреба плода,
      • декоративна биљка.

      Поред ових бројних предности дуња има и своје недостатке. А то су :

      • Осетљива на бактеријску пламењачу
      • Нема навике коришћења плодова
      • релативно скромна понуда сорти
      • перманентни недостатак садница
      • мала потрошња
      • мало прерадних капацитета.

      Што се тичесветских произвођача Турска је светски лидер у производњи дуње.Што се тиче производње дуње у Србији може се рећи да је недовољно развијена или са много оболелих стабала на уситњеним парцелама. Једна од главних карактеристика у засадима дуње је сушење стабала непосредно пред бербу,
      Ово су све предности и недостаци у производњи дуње а основна препорука нашим пољопривредницима је да се више осврну на гајење дуње у својим засадима јер дуња захтева баш ове услове који се налазе на нашем подручју.

      Дипл. Инж.воћарства
      Биљана Милосављевић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.