Agroekoloski uslovi za gajenje tresnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #578443
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Температура
      Трешња је изразит хелиофит (тражи много сунца и топлоте).Цветање почиње кад просечне дневне температуре достигну 10-11 C, а најбоље се оплођује при просечној дневној температури између 15 и 20 C.Трешња добро подноси врло ниске температуре у доба дубоког мировања.Стабло може издржати -30 C степени, а родни пупољци и до -25. Ако је стабло ушло у зиму са слабијом кондицијом онда измрзавање може да наступии на -24 C степена.
      Вода
      Довоњна јој је мала количина влаге у земљишту јер њен корен има велику апсорпционумоћ.
      аса обавља се 2-3 пута увегетацији са 4-6 т/ха.
      Ђубрене засада
      Вишње итрешње у првим годинама траже 30 кг/ ха фосфора , а касније током родности 60-90 кг/ха.У циљу чврстоће плодова ,препоручљиво је додавати калцијум прскањем као калцијум хлорид у неколико наврата или калцијум нитрат у неколико наврата током раста плода.
      Берба
      Трешњасе бере када су плодови потпуно зрели. Ако сеплодови желе искористити свежи не смеју бити презрели,морају бити чврсти и убрани са петељком.То је обично 2-3 дана пре пуне зрелости. З квалитет важна је величина , боја и проценатцрвљивости плодова. Плодови се могу чувати у хладњачама и до 30 дана на температури од 0 C до 1C уз релативну влажност ваздуха од 85%.

      Дипл.инжењер воћарства
      Биљана Милосављевић
      ПССС Крагујевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.