- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 meseci ranije by Marković Svetislav.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
-
AutorČlanci
-
18.12.2023 u 18:28 #578358Marković SvetislavUčesnik
Процес засушивања музних крава је веома битан процес важан из више разлога. На тај начин организам краве се припрема за интензиван раст плода, јер је познато да у том периоду плод неколико пута удупли своју тежину. У том периоду и млечна жлезда и виме требају да прођу кроз период интензивне регенерације и припреме за наредну лактацију. Засушеност код крава траје обично 60 дана, а никако мање од 42 дана. Тај временски период је неопходан да се побројани процеси одвију на задовољавајући начин. Уједно, то је време да се, ако је неопходно, поправи кондиција крава и спремно дочека партус и следећа лактација. Постоји више техника које се примењују за успешно засушивање:
- Делимично измузање – у правилним временским размацима млеко се делимично измузе.
- Периодично измузање – у првих пар дана трократно, затим двократно, да би се на крају свело на једном у два, па три дана, све до потпуног престанка рада млечне жлезде.
- принцип наглог засушења – први дан се помузе сва количина млека, а онда се у сваку четвртину врши апликација ињектора за засушење и против појаве маститиса. Други дан се потпуно престаје са мужом. Секреција млека престаје када притисак у алвеолама нарасте до одређене тачке. Компоненте млека разграде се помоћу ензима или буду реапсорбоване, алвеоле пуцају и жлезду испуне обрамбене ћелије-фагоцити. Трећи дан, ако смо урадили све побројано, виме би требало да буде здраво, меко и без млека. Упоредо са овим поступцима неопходно је урадити одређене измене у режиму исхране, како би се и на тај начин смањио притисак на млечну жлезду и олакшао нам посао засушења. Као прво, из оброка се на неколико дана пре почетка засушивања избацују сва концентрована хранива, као и свежа зелена крмна хранива, а уводи се сено уз довољне количине воде. Овакав начин исхране треба да траје док се не постигне потпуна засушеност. За све то време потребан је стални наџор и преглед стања вимена због могућих компликација (маститис), поготово код крава са високом млечношћу. Сви ови поступци код крава изазивају одређени стрес а наш је задатак да тај стрес сведемо на најмању меру и уједно спремимо грло за нередну лактацију.
-
AutorČlanci
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.