Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) PSSS ŠABAC

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #577365
    Maksimović Slavica
    Učesnik

      KALIFORNIJSKI TRIPS (Frankliniella occidentalis), DUVANOV TRIPS (Trips tabaci) – mogu prouzrokovati velike problem I štete u mnogim vrstama povrća i voća. Trips se hrani sisanjem biljnih sokova i za to bira najnežnije delove biljke, a najviše mu odgovara tek zametnuti plod. U slučaju jakog napada na listovima se javljaju srebrnasto sive pegice sa tamnozelenim izlučevinama, kasnije dolazi do uvenuća listova i smanjene produkcije biljaka. Trips je prenosilac mnogo vrsta virusa.
      Najpoznatiji virus koji prenosi trips je TSWV virus (virus bronzavosti paradajza). Zbog svega navedenog vrlo je važno što pre ga otkriti i detektovati populaciju, dok je brojnost još mala, a za to koristimo plave Horiver ploče, dok za biološku zaštitu moguće je primena insekata predatora.
      Postoje preparati koji sadrži aromatične supstance neodoljive za mnoge vrste tripsa. Osnovni problem kod tripsa je njegova prisutnost u usevu nekoliko nedelja ranije, pre nego što uspemo da ga otkrijemo. Kombinacijom proizvoda na bazi aromatičnih supstanci i Horiver ploča moguće je otkriti tripsa dok je njegova populacija vrlo mala, što je odličan preduslov za pravovremeno unošenje prirodnih predatora tripsa i uspostavljanje neophodne biološke ravnoteže. U ponudi tržišta, mogu se naći plavo žute folije na koje se nanosi lepak za smanjenje napada tripsa i povremeno obnavlja, što je najjeftiniji način pasivne odbrane od ove štetočine. Takođe se na tržištu mogu naći i zaštitne mreže za sve ventilacione otvore.

      Tamo gde ne koristimo biološku zaštitu u suzbijanju tripsa nužno je standardno hemijsko suzbijanje sa ograničenim efektom, naročito kod bujnih useva gde se populacija skriva u pazuhu listova. Hemijski preparati sve manje deluju, jer je sve veća otpornost tripsa. Inkorporacijom methiocarba-Mesurol, te kasnijim kombinovanjem sredstava na bazi rastvora šećera sa hemijskim preparatima na bazi abamectina – Vertimec, spinosada – Lasser i drugih aktivnih materija postignuti su jako dobri rezultati u suzbijanju tripsa. Ova sredstva sadrže različite šećere, koji utiču na ponašanje i kretanje tripsa, tako da ih mame iz njihovih skrivenih mesta na ishranu i na taj način hemijski preparati imaju izvrsno delovanje nekoliko sati po primeni.
      Savetodavac PSSS Šabac, Slavca Maksimović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.