Ishrana krava posle telenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #576131
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      На високу производњу млека у току једне лактације утиче више фактора. На неке од њих не можемо да утичемо, док су неки, попут исхране у потпуности под нашом контролом на фармама. Правилна исхрана у периоду након телења гарантује нам правилан раст лактацијске криве и њено задржавање на максимуму у што дужем периоду.
      Првих неколико дана по телењу кравама је потребно давати најквалитетније сено и силажу као и мање количине концентрата (1-2 кг). Затим се уводе и остала хранива и после нормализације исхране, најчешће десетак дана по телењу дају се повећане количине хране, нешто изнад стварних потреба. Овакво повећање оброка се назива и авансирање. У овом периоду авансирања, сваких седам дана се , након контроле муже, одређује потребна количина хране, у зависности од производње, али се оброк повећава за онолико колико је потребно за производњу 3-4 литра млека, а код високомлечних крава и до 5. Ако краве повољно реагују на појачану исхрану, тј. повећаном производњом реагују на авансирање, користи се допунско авансирање све док краве не престану да реагују на авансирање или је авансирање производње постало неекономично. Оброк се тада стабилизује према постигнутој производњи. Обично се оваквом исхраном достигне максимална производња са 30-35 дана лактације с тим да постоје индивидуална одступања. Kада се постигне максимална дневна производња млека, краве се хране према стварним потребама, с тим што се редовно прати производња и тако обезбеђује потребна количина хране. Са опадањем кривуље производње смањују се потребе, те тиме и количина хране. Kао што недовољна исхрана негативно утиче на производњу, јер не обезбеђује довољно хранљивих материја, тако и преобилна исхрана утиче негативно. У прво време она је неекономична, јер се даје више хране него што је животињи потребно, те се смањује искоришћавање хранљивих материја. Затим долази и до негативних последица утовљености крава, због чега може производња и да се смањи.
      Циљ је да се за сваку краву на фарми одреди конкретан оброк, у складу са њеним генетским потенцијалом за производњу млека, јер то гарантује и исплативост производње млека. Правилном исхраном у првим данима након телења поред утицаја на производњу, вршимо и превенцију појаве здравстених проблема. Главни предуслов за успешну производњу је добар здравствени статус фарме и добро здравствено стање сваког грла. Нема успешне производње без здравих животиња, а то постижемо превасходно правилним балансирањем оброка у свим фазама лактације, а нарочито у периоду непосредно након телења.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.