Suzbijanje glodara u voćnjacima

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 meseci ranije by Miletaković Sandra.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #576032
    Miletaković Sandra
    Učesnik

      Млада стабла воћака су често у јесен и у току зиме изложена оштећењима од глодара, пре свега пољских мишева, волухарица и зечева. Оштећења су обично у зони кореновог система, тако да се млада стабла у току вегетације изненада цела суше. Обично су угрожени засади у близини ливада, пашњака  и луцеришта. Посебно су угрожени воћњаци где су површине не обрађене, јер опали плодови су храна, у току вегетације и зиме, за глодаре. Опали плодови су мамац за глодаре испод стабала воћака. У недостатку хране глодари се хране корењем воћака, посебно јабука и крушака. Појава гомилица земље тј. хумки (сличних кртичњацима) у току вегетације и у зиму, знак су присуства штетних глодара. Оштећења приземног дела стабла воћака, такође су знак присуства ових штеточина у засадима.

      СУЗБИЈАЊЕ:

          Сузбијање пољских мишева и волухарица спроводи се у јесен или у зиму, тј. у периоду њихове највеће активности и потребе за храном. Једна од превентивних мера јесте обрађивање земљишта у воћњацима, посебно испод стабала, јер се тако уништава и до 90% станишта штеточина. У случају потребе за сузбијањем се користе мамци у облику затрованог зрневља пшенице. Ставља се 5-10 зрна у активне тј. настањене рупе. Да би се препознале активне рупе, дан два пре акције мотиком или дрљачом затворе се све рупе у засаду. Дан два после тога, рупе које су отворене, сматрају се активним и у њих се дубље постављају затровани мамци. После стављања мамака, рупе се затворе. Није дозвољено растурање мамака по површини земљишта, због опасности од тровања животиња, птица и дивљачи.

      Препарати који се користе за ову намену су препарати на бази активне материје cink-fosfid.

       За заштиту од зечева и срна стабло воћака, пре појаве јачих мразева и снега, треба обавити пластичном фолијом, натрон папиром, тер папиром, старим врећама  и слично а понекад се може вршити и кречење стабала.

      ОПШТЕ НАПОМЕНЕ:

      При раду са затрованим мамцима придржавати се препорука произвођача о примени истих, као и мера предострожности уз <u>обавезно коришћење заштитне опреме.</u>

      Сандра Милетаковић, дипл.инж.

      ПССС Крушевац

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.