Malinina mušica

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 meseci ranije by Nevzatović Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #575773
    Nevzatović Jelena
    Učesnik

       

      Малинина мушица – Resseliella theobaldi

      Малинина мушица представља економски значајну штеточину малине. У годинама њене интензивне појаве може смањити принос и до 90%. Осим директних штета, својом исхраном на изданцима поспешује развој патогених гљива које изазивају њихово сушење.

      Малинина мушица презимљава у стадијуму лутке у земљишту. До активације имага долази у мају месецу када полаже јаја на изданке малине. Из јаја се пиле ларве које се убушују у изданке хранећи се испод епидермиса. Ове ларве завршавају развиће за 10-15 дана. Одрасле ларве се преображавају у лутку. Малинина мушица може имати 3-4 генерације годишње.

      У условима јаче појаве, сузбијање малинине мушице је веома тешко. За сузбијање ове штеточинемогу се примењивати механичке и хемијске мере. Од механичких мера препоручује се обрада земљишта, орезивање и спаљивање инфестираних изданака чиме се  значајно смањује популација презимљујуће форме.

      Најважније је успешно сузбити прву генерацију. Неопходно је феромонским клопкама утврдити почетак лета мушице и тада обавити третирање које је намењено сузбијању имага пре него што положи јаја. Сузбијање ларви је доста отежано пошто оне углавном живе испод епидермиса. Допунско сузбијање имага се може урадити после бербе малине. Од инсектицида за сузбијање малинине мушице могу се користити препарати на бази а.м. ламбда-цихалотрин у количини 0,2-0,3 л/ха.

      Јелена Невзатовић

      ПССС „Пољосавет“ Лозница

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.