Žitni bauljar – Zabrus tenebrioides

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #575220
    Nikola Trikić
    Učesnik

      Житни бауљар представља једну од врло значајних штеточина, познат је по томе да напада стрна жита као што су пшеница, јечам, раж, овас и тритикале. Одрасли инсект је црне боје са леђне стране и тамно смеђе са трбушне, величине око 15 мм. Ларва је бледожућкасте боје, има издужено, спљоштено тело са тамним сегментима на леђима. Ларва има III ларвена узраста.

      Има једну генерацију годишње и презимљава у стадијуму ларве, а почетком маја оне завршавају своје развиће. Имаго се појављује у време млечно воштане зрелости стрних жита, после се повлаче у земљу где проводе летњу дијапаузу. Током августа имаго напушта летњу дијапаузу, храни се, копулира и почиње са полагањем јаја. Након две недеље пиле се ларве, хране се током јесени и презимљавају у I или II узрасту. За ларве је погодна дуга и топла јесен. Ова врста прави оштећења у стадијуму имага и ларве. Имаго прави штете у периоду од млечне зрелости до жетве. Ларва прави штете од септембра до краја априла. Ларве се хране првенствено ноћу, лишће младог жита искидају, поједу меке делове а жилице остају склупчане. У случају јачег напада читаве биљке се суше и остају закржљале. Ларве се интензивно хране на температурама изнад 10°C, а при температурама испод 3-5 °C престају са исхраном. Ларве буше вертикални ходник дубине до 40 цм у коме проводе већи део времена. Током ноћи, излазе на површину, увлаче и уништавају оскудну лисну масу и од оштећеног лишћа остаје само сува згужвана нерватура. Исхрану и развиће настављају у пролеће до маја, када се ларве повлаче у земљиште где се на дубини од 15 до 20 цм претварају у лутке.

      Бројност имага након изласка из дијапаузе може се утврдити применом балираних снопова сламе. Бројност се контролише после недељу дана. Уколико се, испод једне бале нађе преко 3-4 имага, у јесен се очекују штете од ларви. Прскање усева се препоручује чим се након ницања озимих стрних жита утврди у просеку 5 до 6 нападнутих биљака по метру квадратном. Третман обавити у раним вечерњим или јутарњим сатима, јер ларве тад излазе на површину земљишта да се хране. За овај третман користити инсектицид на бази а.м.: циперметрина или делтаметрина.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.