- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Žikić Mihajlo.
-
AutorČlanci
-
30.10.2023 u 10:31 #574893Žikić MihajloUčesnik
U 2022 godini je bilo jako teško pripremiti zemljište za sadnju zbog suše a slična situacija se ponavlja i ove godine. Površinski sloj zemljišta je suv i zbijen zbog izuzetno obilnih padavina u prvoj polovini vegetacije i veoma malih količina padavina u protekla dva meseca pa je jako otežana priprema zemljišta za jesenju sadnju voća-oranje i razbijanje površinskog sloja je otežano i zemljište je u ovom momentu nemoguće usitniti dovoljno za sadnju. Ukoliko uskoro ne bude padavina jesenja sadnja će jako kasniti ili će zemljište biti loše pripremljeno za sadnju. Čak i da se parcele uzoru na potrebnu dubinu, zemljište nema potrebnu količinu vlage i ne može se usitniti zemlja tako da će prijem sadnica biti smanjen. Iz tog razloga preporuka je da se sačeka sa pripremom do prvih padavina, a da se voćke ne sade u loše pripremljenu parcelu već da se utrape do povoljnijih uslova. Loše pripremljeno zemljište će uticati na procenat prijema sadnica i čak i ako su sadnice odličnog kvaliteta rezultat će biti loš. Takođe će i napredak voćaka u toku prve godine nakon sadnje biti loš, koren će slabije napredovati u sabijenom i loše pripremljenom zemljištu. Ukoliko se sadnice posade u krupnu, loše pripremljenu zemlju postoji opasnost od isušivanja i izmrzavanja korena, pa i cele sadnice, i u tom slučaju će prolećna sadnja biti bolja opcija za proizvođače jer će zemljište biti bolje pripremljeno i sa odgovarajućim sadržajem vlage posle zimskih padavina.
Takođe loše pripremljeno zemljište ima loše vodno-vazdušne karakteristike i slabije akumulira vlagu pa će morati da se sadnice zalivaju redovno u toku prve vegetacije. Ukoliko se loši uslovi nastave u toku novembra i decembra onda je bolje odložiti sadnju za proleće nego po svaku cenu insistirati na jesenjoj sadnji.
Mihajlo Žikić dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.