Priprema ovčarnika za zimu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #574849
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      ПРИПРЕМА ОВЧАРНИКА ЗА ЗИМУ

      Објекти за држање оваца имају задатак да остваре што бољу зашиту од падавина и ветрова. Објекти за овце се по правилу граде као лаке грађевине које могу да буду од разних материјала. Објекти служе за држање оваца у току оне половине године, када су временске прилике лошије. Тада се редовно формирају групе оваца са по око 10 грла у групи. Тиме се омогућава да се овце јагње у истим боксовима у којима бораве, постиже се већа прегледност, троши се мање времена за обављање текућих  послова око оваца.

      Како би објекат наше фарме био погодан за зимски боравак оваца у њему, неопходно је да у току летњих месеци извршимо припрему која се састоји у поправци крова, зидова, подова, прозора, врата, дотрајале опреме попут преграда, јасала, појилица идр. После тога треба извршити изђубравање и детаљно чишћење а на крају обавити дезинфекцију свих зидова, подова и опреме. Под овчарника се обилно застире сламом у количини од око 5 кг. по м<sup>2</sup>, преко које се касније таложе овчији брабоњци и формира се дебео слој који добро упија мокраћу, те у овчарнику нема влаге.

      Пре узимаљавања оваца потребно је обезбедити довољне количине свих хранива, за све категорије и фазе производње. Овце при доброј исхрани лако подносе хладноћу па и већи мраз али су веома осетљиве на повећан % влаге како у ваздуху у овчарнику тако и у простирци.  Успех у презимљавању оваца зависи највише од квалитета припремљене хране и начина њеног правилног коришћења.

       

       

      Саветодавац за сточарство

      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.