Jesenji tretman koštičavih vrsta voća

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 meseci ranije by Ilić Nenad.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #574770
    Ilić Nenad
    Učesnik

      Na području borskog okruga zasadi koštičavog voća (šljiva, trešnja, breskva i nektarina) se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazama razvoja od faze početak obezbojavanja lišća do faze 50% lišća je žuto i opalo (BBCH 92-95).

      Poljoprivrednim proizvođačima koštičavih voćnih vrsta se preporučuje da sprovedu hemijski tretman preparatima na bazi bakra kada opadne oko dve trećine lisne mase.

      Ovim tretmanom se vrši dezinfekcija stabala i smanjuje se infektivni potencijal patogena prouzrokovača biljnih bolesti u narednoj godini poput: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži plodova (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavost lišća breskve (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), pegavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) kao i prouzrokovača bakterioznih oboljenja i dr.

      Preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata:

      Bakarni oksihlorid 50 (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,75% (šljiva, breskva,trešnja) ili

      Grifon (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida + bakar-hidroksid) u količini 4 l/ha (šljiva, breskva, trešnja) ili

      Cuproxat (a.m. Cu iz bakar-sulfata) u koncentraciji 0,25-0,35% (šljiva, breskva, trešnja) ili

      Everest (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,6-0,8% (šljiva i breskva) ili

      Kocide 2000 (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,25-0,35% ( breskva)ili

      Funguran OH (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,2-0,3% (breskva).

      Hemijski tretman treba sprovesti po suvom i mirnom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 7°C, uz utrošak dovoljne količine vode (kupanje stabla) kako bi se pokrila celokupna površina krošnje i stabla.

      Takođe, preporuka je da se pre hemijskog tretmana sprovedu i mehaničke mere koje podrazumevaju uklanjanje mumificiranih plodova i orezivanje i uklanjanje obolelih grana.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.