Tov jaradi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #574473
    Dejan Obadović
    Učesnik

      ТОВ ЈАРАДИ
      Тов јаради зависно од тржишта може се одвијати у три категорије : прва категорија до телесне масе од 8-12 килограма , друга категорија од 18-20 килограма и трећа категорија до 30 килограма телесне масе.
      Исхрана јаради у тову може се одвијати :
       Тов млеком он је уједно и најскупљи ,али добија се месо најбoљег квалитета,светле боје и са повољном количином масти.Овим начином јарад се тови до телесне масе од 8-12 килограма када је и највећа кланична искориштеност.
       Тов јаради заменом за млеко ,добија се месо доброг квалитета слично оном које се добија у тову млеком.
       Тов базиран на давању крмних смеша и квалитетног сена и то већ у другој недељи живота.Оваквим начином исхране, јарад морају имати телесну масу 10 килограма са 6 недеља старости.
      Трошкови исхране морају бити што нижи,прираст телесне масе мора бити што већи а квалитет меса што бољи.Зато поред адекватних крмних смеша за тов,јарадима треба давати квалитетну али јефтину волуминозну храну. Предност треба давати паши али и зеленим хранивима уз довољну количину крмних смеша (350-650 грама на дан ).
      Паша и зелена трава ако се јарад тове до 30 килограма дају се у већој количини.
      Крмне смеше за тов јаради,ако се дају уз волуминозну храну,нпр.уз ливадско сено и кукурузну силажу,треба да садрже 14 % сирових протеина.
      Уз пашу и зелену траву или сено луцерке довољна је смеса са 12 % протеина.
      Поред протеина потребно је водити рачуна на избалансираност оброка са другим хранивима и витаминско-минералним додацима.
      Најјефтиније смеше су оне направљене на газдинству од житарица које домаћинство само производи уз додатак протеинског хранива које се најчешће купује а то је сојина сачма. На овакав начин мора се водити рачуна да се задовоље витаминско-минералне потребе јаради у тову.
      Могу се набавити сточне минерализоване соли за јарад ( у облику цигле или колутова)коју јарад морају имати стално на располагању.
      Јарад морају добити ињекционо или додатo у воду АД3 Е витамине и то одмах након јарења и одбијања.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.