JESENJA ZAŠTITA U ZASADU MALINE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #574130
    Ćirić Milena
    Učesnik

      Pregledom zasada malina, na  jednogodišnjim izdancima, koji se ostavljaju za rod za sledeću godinu, uočeno je prisustvo simptoma  ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata), sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium) i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).
      Ove izdanke treba uspraviti i privremeno vezati, kako bi nastavili normalan rast i razvoj i bili pripremljeni za zimsko mirovanje. Takođe bolje je provetravanje, a i izvođenje agrotehničkih mera je olakšano. Sve ove mere utiču na prinos malinjaka u narednoj godini. Neophodno je izvršiti zaštitu zasada u cilju smanjenja prezimljujućih oblika gljivičnih i bakterioznih oboljenja. Za obavljanje tretmana ne čekati opadanje lišća, jer je taj period kod maline produžen. Zaštitu obaviti po suvom i mirnom vremenu, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile istretirane od osnove do vrha.

      Preporuka je da se tretman sprovede nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

      -Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid), u koncentraciji 0,35% ili
      -Everest (a.m. bakar- hidroksid), u koncentraciji 0,4% ili
      -Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid), u koncentraciji 0,2%.

      Takođe, ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi), ovakve lastare treba orezati, izneti iz zasada i spaliti.

      Pred sneg pustiti izdanke da padnu.

      Milena Ćirić, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.