Kako skladištiti stajnjak, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573640
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Stajnjak u stočarstvu se skladišti kao:

      1. Čvrst
      2. Tečni stajnjak

      Skladište čvrstog stajnjaka

      Skladišni kapacitet mora da se izračunava posebno za svaki tip stajskog đubriva, kao i za različite vrste uzgoja životinja. Principi izgradnje gomila stajskog đubreta je minimalna površina kako bi se postigla maksimalna stabilnost skladištenja štalskog stajskog đubreta. U stajama sa sistemom rukovanja čvrstim stajnjakom moraju se sakupljati stajnjak i  osoka u različitim skladištima (slika 1.). Stajnjak se čuva na betonskim podlogama za stajnjak (1) a  osoka se sakuplja kanalima (2) zajedno sa prljavom vodom i čuva u jami za osoku (3).

      Slika 1. Skladište za čvrsti stajnjak i osoku
      <h4>Skladište za  tečni stajnjak</h4>
      Skladište za sisteme za rukovanje  tečnim stajnjakom  je  tank (rezervoar) za tečni stajnjak u koji se sakupljaju stajnjak, urin i sva prljava voda. Primer dobrog prostornog rasporeda i pozicioniranja skladišta za tečni stajnjak je prikazan na slici 2.
      Tankovi (rezervoar) za tečni stajnjak mogu biti izgrađeni od različitih materijala, kao što su beton, čelik i plastika ili bazeni tipa laguna. Međutim, nekoliko osnovnih principa mora biti uzeto u obzir pri izgradnji. Skladišta za stajnjak prave se tako da je garantovan radni vek od najmanje 20 godina. Jedan funkcionalan skladišni sistem za  tečni stajnjak (slika 2) se sastoji od dva rezervoara, jednog velikog za skladište i drugog mnogo manjeg koji obezbeđuje rad pumpe (prijemni rezervoar). Prijemni rezervoar se koristi kao sabirnik i homogenizator proizvedenog stajnjaka pre nego što se prepumpa u glavni rezervoar.

      Slika 2. Skladište tečnog stajnjaka (bazen)

      Lagune (slika 3.) predstavljaju zemljane strukture ali su znatno veće od onih koje se prave za osoku zbog dodatnog razređivanja i neophodnih zapremina za tretman. To su jednostavni i relativno jeftini objekti koji se grade formiranjem zemljišnih bazena, te se stoga najčešće sreću na našim velikim farmama.
      U cilju zaštite od prodiranja tečnosti iz lagune u zemljište, laguna se oblaže folijom (zidovi i dno) a ispod folije se postavljaju drenažne cevi spojene sa kontrolnim šahtom, preko koga se kontroliše ispravnost (nepropustnost) lagune. Zapremina objekta za lagerovanje treba da je u skladu sa potrebnim vremenom zadržavanja stajnjaka u njemu (6 meseci) i da su propisno udaljene od naseljenog mesta, autoputa itd.

      Iz zoohigijenskog ugla, pravilno pakovanje i skladištenje stajnjaka i osoke je veoma bitno, takođe, treba navesti da što se tiče zdravstvene zaštite domaćih životinja, pravilno pakovanje i skladištenje ima veoma važnu ulogu jer se pravinim pakovanjem stajnjaka, uništava većina mikroorganizama  izazivača raznih oboljenja kod domaćih životinja. Ti uzročnici nakon izlučenja iz organizma nalaze se u stajnjaku, a pravilnim pakovanjem stajnjaka oni se uništavaju. U samom stajnjaku stvara se određena temperatura kao posledica delovanja mikroorganizama na stajnjak, štetni mikroorganizmi, izazivači oboljenja ne mogu opstati u takvim uslovima i uginjavaju. Tako se zaraza ne širi i iz tog ugla zdravstvene zaštite veoma je važno pravilno pakovati stajnjak.

       

      Korišćena literatura“Dobra poljoprivredna praksa na farmama“ Mr Čedomir Radović, Dipl. arh. Stanislav Marinkov, Mr Miloš Lukić, Institut za stočarstvo, Beograd-Zemun

      „Zoohigijena“, prof.dr Slavča Hristov, Poljoprivredni fakultet, Beograd

       

      Dragan Radosavljević, PSS-Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.