Skladištenje stajnjaka, Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573639
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Stajsko đubrivo se proizvodi tokom cele godine a biljke koriste nutrijente iz stajnjaka samo tokom sezone rasta. Rizici od zagađenja su vrlo visoki tokom sezone mirovanja kada je tlo zamrznuto i nepogodno za primenu stajnjaka. Da bi se izbegli ovi rizici, farme moraju imati dovoljno skladišnih kapaciteta koji omogućuju da se sav stajnjak koristi u sezoni porasta useva.
      Mogućnost za skladištenje stajnjaka smanjuje ili eliminiše potrebu njegovog učestalog sakupljanja, uklanjanja i rasturanja i daje proizvođaču kontrolu u određivanju vremena kada će se stajnjak ukloniti i primeniti na zemljište.
      Dok su stočarski objekti bili manji, dnevno odvlačanje ili skladištenje u veoma kratkom periodu sa učestalim odvlačenjem stajnjaka je bio uobičajen sistem kojim se lako upravljalo.
      Danas, kada postoje veliki proizvodni sistemi gde se gaji veliki broj životinja, sistemi za upravljanje stajnjakom su se razvili od sistema čvrstog i polu čvrstog stajnjaka do sistema sa tečnim stajnjakom sa neophodnošću njihovog skladištenja.

      Razlozi za skladištenje stajnjaka

      1. Kako bi se stajnjak mogao upotrebiti na zemljištu u uslovima koji su kompatibilni sa klimatskim i karakteristikama useva gde će se stajnjak rasturati.
      2. Upotreba stajnjaka na zemljištu tokom perioda kada je zemljište zasićeno, vlažno, smrznuto ili prekriveno snegom je zabranjena.
      3. Nutrijenti iz stajnjaka će se najbolje iskoristiti ako se stajnjak koristi neposredno pre ili tokom sezone porasta useva.
        <p class=”style1″><span lang=”sr”>Vreme skladištenja stajnjaka</span></p>
        <p class=”style1″><span lang=”sr”>Dužina preporučenog skladišnog perioda trebalo bi da se uzme u obzir prilikom kalkulacije skladišnih kapaciteta za stajnjak. U Srbiji sezona porasta ratarskih kultura traje od marta/aprila do oktobra/novembra. Skladištenje čvrstog i  tečnog stajnjaka u šestomesečnom periodu je sasvim zadovoljavajuće, a preporuka je da farmeri mogu da grade i veće skladišne kapacitete na farmi da bi obezbedili maksimalnu fleksibilnost prilikom izrade plana za primenu stajnjaka.</span></p>
        Korišćena literatura“Dobra poljoprivredna praksa na farmama“ Mr Čedomir Radović, Dipl. arh. Stanislav Marinkov, Mr Miloš Lukić, Institut za stočarstvo, Beograd-Zemun„ Zoohigijena“, prof.dr Slavča Hristov, Poljoprivredni fakultet, Beograd
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.