Prihvatanje teleta

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573621
    Tomić Ivica
    Učesnik

      Prihvatanje teleta

       

      Pri dolasku teleta na svet ono je mokro i prekriveno sluzastom tečnošću. Najpre treba preseći pupčanu vrpcu čime se prekida veza između majke i mladunčeta. Da bi se sprečila infekcija treba dobro iscediti i namazati pupčanu vrpcu jodom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom. U prvom trenutku treba skinuti sluz sa nozdrva i gubiceteleta, a zatim tele prineti na dohvat krave kako bi ga ova lizanjem osušila. Lizanjem krava ne samo da suši tele, već vrši neku vrstu masaže koja podstiče krvotok i rad ostalih organa. Kod prvotelki, a i nekih krava, dešava se da neće da ližu tele. U takvim slučajevima tele treba posuti mekinjama, čime se namamljuje krava da pristupi lizanju. Ako nam i to ne uspe, onda je neophodno da odgajivač čistom krpom ili gužvom slame ili sena istrlja, očisti i osuši tele.

      Osušeno tele po nagonu (instinktivno) pokušava da ustane i traži sisu, pri čemu mu treba pomoći. Napajanje teleta prvim majčinim mlekom (kolostrum, grušalica) je od velikog značaja za njegov dalji razvoj, te je neophodno da ga tele obavezno posiše.

      Sastav hranljivih sastojaka u kolostrumu i njihov odnos su takvi da teletu u prvim danima života pruža kompletnu i nezamenljivu hranu. Kolostrum je ne samo izvor hranljivih već i odbrambenih materija potrebnih teletu u zaštiti protiv različitih mikroorganizama koji u ovim trenucima predstavljaju veliku opasnost za njegov slabašni organizam. Osim toga, pojačani sadržaj mineralnih materija u kolostrumu omogućava da se tele oslobodi prvobitnog izmeta sa kojim je doslo na svet.

      Kolostrum iz dana u dan menja svoj sastav, to jest postaje vodnjikav, smanjuje sadržaj suve materije, proteina, mineralnih i zaštitnih materija. Laganim prelazom kolostrum dobija osobine koje karakterišu mleko. Dužina ovog perioda iznosi oko 6-10 dana, u zavisnosti od samog grla. Kolostralno mleko ne treba isporučavati mlekari već ga koristiti u gazdninstvu za ishranu životinja.

      U prvim danima telenja tele treba da sisa češće, to jest 5-7 puta u toku dana, s tim što se ovaj broj postepeno smanjuje, tako da se posle 7 dana svede na 3 puta dnevno.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.