Berba grožđa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573599
    Živković Tanja
    Učesnik

      Berba grožđa

      Grožđe namenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tzv. tehnološke zrelosti tj. kada ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.

      Berba vinskog grožđa obavlja se po lepom i suvom vremenu,u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Berbu treba obavljati pri temperaturi od 20 do 25°C. Na višim temperaturama voditi računa da ne dođe do pregrejavanja grožđa u kljuku ili u ambalažijer se to može nepovoljno odraziti i na tok fermentacije i na kvalitet budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba obavljati berbu, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni.

      Berbu je najbolje započeti ujutro kada prestane rosa. Ako su suviše visoke temperature, berbu treba prekinuti oko podne i nastaviti posle podne. Po mrazu grožđe ne treba brati, sem ako se ono namerno ostavlja da ga zahvati mraz, da bi došlo do povećanja koncentracije šećera. U ubranom grožđu treba da prisustvo lišća i drugih nečistoća bude svedeno na minimum. Prilikom berbe izbegava se trulo grožđe, jer će to uticati na pogoršanje kvaliteta vina. Beru se svi grozdovi, osim u situacijama kada se radi o proizvodnji specijalnih vina, tada se obavlja probirna berba. U tim slučajevima beru se samo zdravi i zreli grozdovi, samo prezreli grozdovi ili samo grozdovi čije su bobice napadnute plesnima. Kod nas se berba vinskog grožđa uglavnom obavlja ručno. Od alata koriste se noževi i makaze.

      Berba stonog grožđa

      Stono grožđe se, za razliku od vinskog, bere u više navrata.

      Kod stonog grožđa potrebno je obaviti probirnu berbu. Berba se obavlja ručno, biraju se samo grozdovi koji su ujednačeni i dovoljno zreli, pravilno razvijeni, privlačnog izgleda i ukusa. Prilikom berbe grozdovi se pridržavaju za peteljku da bi se sačuvao pepeljak. Ubrani grozdovi se odlažu u plitku ambalažu u kojoj se slažu u jednom redu bez slobodnog prostora. Ona treba da je obložena lišćem ili hartijom da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja. Prilikom berbe vrši se delimično čišćenje grozdova. Ono se obavlja makazama tupih vrhova, a odstranjuju se oštećene, natrule, sitne i nedovoljno zrele bobice. Očišćeno stono grožđe klasira se prema našim standardima u extra, prvu i drugu klasu u zavisnosti od krupnoće grozda i krupnoće bobica.

      Tanja Živković, PSSS Niš

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.