Kukuruzni plamenac ( Ostrinia nubilalis)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573594
    Mujakić Dejan
    Učesnik

      Kukuruzni plamenac ( Ostrinia nubilalis) je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivrednoj proizvodnji. Odrasli insekti su svetložute do sivosmeđe boje, ženke su svetlije i krupnije od mužjaka koji su sitniji i tamnije boje. Gusenice su žućkaste s tamnim pegama do 25 mm dužine. Kod nas ima 2-3 generacija godišnje. Ženke polažu jaja na naličju lista uz glavni nerv. Prezimljava u stadijumu odrasle gusenice u kukuruzovini ili drugim biljnim ostacima. Pripada grupi polifagnih štetočina, kod nas najviše štete nanosi usevima kukuruza i paprike. Intenzitet napada kukuruznog plamenca zavisi od visine vlažnosti i temperature. Niska relativna vlažnost u doba polaganja jaja može da izazove veliko smanjenje piljenja larvi. U vreme ubušivanja gusenica je veoma osetljiva na nisku temperaturu i vlažnost kao i starost biljke. Gusenica grize stabljiku pravi kokon u kome se pretvara u lutku. Masovan let leptira kod nas se javlja od polovine juna do polovine jula.

      Larve pričinjavaju štete ishranom t.j. ubušivanjem u stablu ili na klipu kukuruza, izgrizanjem prave splet vertikalnih hodnika, nastaje opasnist od lomljenja i slabljenja biljke, i dovode do smanjenja prinosa. Mesta ubušivanja predstavljaju otvoren ulaz za infekcije raznim vrstama plesni najčešće gljivica iz roda Aspergillus, Fusarium, Penicillium. Na inficiranim klipovima se mogu stvoriti mikotoksini i kao takvi nisu bezbedni za ljudsku i stočnu upotrebu.

      U usevu paprike larve pričinjavaju štete ubušivanjem i takvi plodovi gube tržišnu vrednost a  mesta oštećenja su potencijalni izvori nastanka raznih vrsta truleži.

      U cilju smanjenja brojnosti populacije kukuruznog plamaenca primenjuju se mehaničke, biološke i hemijske mere suzbijanja. Od mehaničkih mera koristiti duboko zimsko oranje, smanjen sklop biljaka u usevu, potrebno je što niže seći stabljiku kukuruza za vreme berbe da bi se sa polja uklonio najveći procenat gusenica i svu odloženu kukurozovinu iskoristiti do maja sledeće godine. Značajan uticaj na kretanje brojnosti kukuruznog plamenca imaju paraziti i to parazitna osica iz roda Trichogramma kao i predatori.

      Hemijske mere se koriste kada se utvrdi prag štetnosti kukuruznog plamenca koji je 5% biljaka sa jajnim leglima kod semenskog  kukuruza i kukuruza šećerca i 10% kod merkantilnog kukuruza. Najbolji rezultati se postižu primenom preparata sa ovicdno-larvicidnim delovanjem .

      Dejan Mujakić dipl.ing.z.bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.