Razmnožavanje kupine i proizvodnja sadnica zrelim reznicama izdanaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573429
    Stepanović Veljko
    Učesnik

      Postoji nekoliko načina razmnožavanja kupine i proizvodnje sadnog materijala koji mogu biti interesantni poljoprivrednim proizvođačima. Najčešći način proizvodnje sadnog materijala kupine u kod nas je proizvodnja sadnica ožiljavanjem vrhova izdanaka kupine.  Na ovaj način se može dobiti manji broj sadnica, dok ukoliko želimo veći broj sadnica proizvesti najbolji način je da se razmnožavanje radi zrelim ili zelenim reznicama.

      Postupak proizvodnje sadnica ovom metodom započinje uzimanjem odabranih zdravih i dobro zdrvenelih izdanaka ili debelih bočnih grana u jesen ili početkom zime, odnosno u fazi duboog mirovanja. Odsečeni izdanci se stavljaju u kese i čuvaju u hladnjači na temperaturi od 1 do 2°C ili u pesku do momenta primene.  Zrela reznice treba da budu debele oko 5 do 12 mm i duge od 10 do 20 cm sa jednim, dva ili tri pupojka. U praksi se najčešće reznice sa dva pupoljka. Donji presek ispod pupoljka na 5 mm a gornji od 2 do 3 cm iznad gornjeg pupoljka. Preporuka je da se na bazalnom delu reznice uzdužo napravi zasecanje kore  dužini od 10 do 15mm na suprotnoj strani od pupoljka a preporuka je da se osnova reznice potopi u indol-buternu kiselinu u koncentraciji od 1000mg/l u trajanju os 15 seckundi

      Reznice se nakon toga potapaju u smešu talka i nekog fungicida. Tako prpremljene reznice se zabadaju se  oko 3cm duboko u pripreljeni supstrat na rastojanju 5×5 cm.

      Za ožiljavanje kupine koriste se supstrati od krupnozrnastog perlita, treseta ili smeše ova oba. Takođe se može koristiti smeša rečnog peska i treseta u odnosu 1:1.

      Supstrat se stavlja  u leje ili posebne napravljene posude od stiropora ili drveta različitih dimenzija i izbušenog dna. Takođe, mogu se postavljati u kontejnere različitih dimenzija napunjene supstratom. Posude sa supstratom postavljaju se u staklenike odnosno staklare u kojima mora biti temperatura od 18 do 35 °C sa kvašenjem, zalivanem ili najbolje orošavanjem.

      Za 4 do 5 nedelja reznice se ožile posle čega se ili presađuju u saksije sa hranljivim ili ostavljaju da se dobro ožile na mestu, sve dok se iz pupoljaka ne razvije novi izdanak. Pravilno razvijena sadnica dobijena iz reznice na kraju perioda ožiljavanja treba da ima izdanak dužine 20 cm ili više i prečnik 5 – 12 mm. Koren treba da sastoji iz najmanje 5 žila ravijenih iz sopstvenog korena nastalog na kalusu drveastog dela reznice. U optimalnim uslovima dobija se visok procenat ožiljenih reznica I klase.

      Zrele reznice mogu se staviti na ožiljavanje i u običnu leju u baštensku zemlju početkom aprila uz isti postupak pripreme. Kod kupine se ovako može dobiti preko 50% ožiljenih reznica bez velikih ulaganja, ali se mora obezbediti navodnjavanje.

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.