ISHRANA KOZA PRED OPLODNJU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573417
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      ИСХРАНА КОЗА ПРЕД ОПЛОДЊУ

      Период припреме коза за оплодњу обично траје 3-4 недеље. У овом периоду је веома важно оценити у каквој су приплодној кондицији козе како би се применио оптимални хранидбени третман у циљу довођења приплодних грла у оптималну кондицију. Ово је значајно из разлога што грла у лошој кондицији испољавају висок проценат јаловости.

      Једноставан и брз метод оцене приплодне кондиције грла се обавља палпацијом кичменог стуба у пределу слабина. На основу попуњености мишићима, грла се одвајају у групе у зависности од потребног нивоа исхране а у циљу постизања оптималне кондиције. Посебну пажњу треба обратити према козама са лошом кондицијом. Племените расе коза треба да имају кондицију од 3,5 поена а наше аутохтоне расе од 2 до 2,5 поена.

      Козе које су мршаве, треба пустити на бујну пашу 3-4 недеље пред оплодњу. Уколико паша не задовољава дневне потребе у погледу квалитета и квантитета, козама је неопходно обезбедити и концентровани део оброка у количини од 200 до 300 грама дневно по грлу у току самог припремног периода пред оплодњу.

      Оваквом исхраном се постиже: повећање броја овулација у току еструса а тиме и број јаради за 10 до 15 %, јаче се испољава полни нагон,  козе бивају оплођене у току првог скока, што скраћује период оплодње а добијена јарад су уједначенија.

       

      Саветодавац за сточарство

      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.