Aflatoksini

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573410
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Negativne biološke posledice na ljude i životinje imaju mikotoksini, kao sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu matabolizma gljiva. Sama reč mikotoksin potiče od grčkih reči mykes – gljiva i toxikon -otrov. Otrovni produkti gljiva kontaminiraju hranu namenjenu za ljudsku ili životinjsku ishranu. Postoji oko stotinak vrsta gljiva koje proizvode otrovne produkte, oko tristotina mikotoksina različitog nivoa štetnosti. Problem sa mikotoksinima je što imaju kancerogena, mutagena, imunotoksična i teratogena svojstva. Bolesti izazvane mikotoksinima su mikotoksikoze, dešavaju se najčešće putem kontaminirane hrane, a mikotoksini se godinama u organizmu nagomulavaju u masnom tkivu, mlečnim žlezdama, mišićima i kostima.
      Aflatoksine proizvodi gljiva Aspergilus flavus, najčešće se javlja u žitaricama i stočnoj hrani, orašastim plodovima, a preko stočne hrane dospevaju u mleko i mlečne proizvode. Izazivaju mršavljenje, bezvoljnost, smanjenu elastičnost krvnih sudova i unutrašnja krvarenja, neurološke poremećaje, promene digestivnog trakta kao što je proliv, povraćanje, grčevi, crevna krvarenja, krvarenja bubrega, žuticu, oštećenja jetre i karcinom.
      Toksini gljiva unose se u telo čoveka preko biljne hrane, žitarica i orašastih plodova i životinjskih proizvoda. Procnjuje se sa oko 30% svetske proizvodnje žitarica, zagađenost mikotoksinima. Slično je i sa stočnom hranom.
      Plesni se najučestalije razvijaju u namirnicama : žitaricama (kukuruz, pšenica, ovas, raž, ječam, pirinač); orašasti plodovi (bademi, lešnici, pistaći, orasi, kokosov orah); mahunarke (kikiriki, soja); voće (grožđe, smokve); suvo voće i povrće; napici (kafa, kako, vino, pivo), mlečni proizvodi (mleko); prerađeni proizvodi (brašno, kukuruzne pahuljice i hrana za odojčad).
      Do pojave mikotoksina može doći u svim fazama obrade namirnica, pre žetve, tokom žetve, za vreme skladištenja ili prerade, a već nastale plesni ne mogu se uništiti nijednim postupkom. Jedino sredstva zvana adsorbensi, a najpoznatiji su zelena glina i zeolit, mogu privući mikotoksine u digestivnom traktu i ukloniti ih iz organizma. Adsorbensi se uzimaju nakon obroka, vezuju molekule mikotoksina, sprečava njihovu resorpciju u krvotok i putem stolice eliminišu iz organizma.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.