Cikada kupine

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573409
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Poslednjih godina beleže se ekonomski značajnije štete na kupini od cikada iz kompleksa Cicadetta montana, najverovatnije zbog promena klimatskih uslova, pre svega temperature. Posredno, najveća štetnost cikade ogleda se u smanjenju dela prinosa.
      Cikade su pretežno toploljubive vrste, ciklus razvoja traje dve do tri godine, a u toku jedne kalendarske godine, dva puta dolazi do pojave imaga. U našim klimatskim uslovima prva pojava je u periodu od 20.maja do 5.juna, a druga polovinom avgusta. Nakon kopulacije, ženka dugom legalicom polaže jaja u zareze na grančicama. Polaganje jaja traje oko 30 dana, jedna ženka može da položi od 400 do 500 jaja. Ovi zarezi izazivaju prelamanje grana, a larve se po piljenju spuštaju u zonu korenovog sistema, ukopavaju u zemljište i počinju sa ishranom sišući sokove. Dubina do koje se spuštaju zavisi od dubine pružanja korenovog sistema biljke hraniteljke i mehaničkog sastava zemljišta. Domaćini ovih cikada, osim kupine i maline, su i dud, vinova loza, šljiva.
      Cikade iz kompleksa Cicadetta montana imaju stadijum jajeta, nekoliko larvalnih stupnjeva i stadijum imaga. Usni aparat je za bodenje i sisanje, kod mužjaka na abdomenu se nalazi aparat za proizvodnju zvuka, a na kraju tela ženke je duga kopljasta legalica sa funkcijom probijanja kore grana i polaganja jaja u napravljeni otvor. Pod teretom roda ili udarima vetra, grančice se lome, pri čemu dolazi do potpunog uništenja roda na njima. Osim primarnih šteta, imaga mogu biti i potencijalni vektori virusa i fitopatogenih mikroorganizama, prouzrokovača bolesti.
      Osnovna mera za za redukovanje brojnosti cikade je odsecanje i uklanjanje grana sa položenim jajima i njihovo spaljivanje. Takođe, pozitivne rezultate daje primena insekticida direktnim tretiranjem larava koje su napustile zemljište. U manje značajnoj meri, redukcija brojnosti je moguća prisustvom prirodnih neprijatelja, populacije sitnih ptica ili kornjača.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.