Posledice prisustva štetočina u uskladištenim proizvodima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573365
    Gavrilović Slađana
    Učesnik

      Kvantitet proizvoda– Gubitak težine proizvoda nastaje kao posledica ishrane štetnih insekata. Štete se uglavnom ne primete odmah jer su štetoćine ili toliko sitne ili su se ubušile unutar žitarice. Usled oštećenja tokom rukovanja žitaricama dolazi do dodatnog lomljenja i gubitka upotrebne vrednosti  što je značajan ekonomski faktor.Težina tj. gubitak mase, zavisi od brojnosti populacije, temperature, vlažnosti uskladištenoih proizvoda, dužine skladištenja.

      Kvalitet proizvoda– Zbog aktivnosti insekata i grinja dolazi do značajne promene u kvalitetu zrna koje utiču  na smanjenje klijavosti semena, prisustvom ispljuvaka i izmeta insekata i štetočina, samim oštećenjem zrna dolazi do hemijskih i mehaničkih promena što smanjuje delimično ili potpuno vrednost i upotrebu proizvedenih žitarica.

      Uticaj na zdravlje čoveka i domaćih životinja-Pojedini insekti i grinje prenose razne patogene mikroorganizme i  mogu izazvati odredjene bolesti čoveka i domaćih životinja, smetnje u disanju, alergije, promene na koži i želudačne smetnje ali i metabolišu toksine opasne za ljude i domaće životinje. Zbog upotrebe uskladištenih žitarica u ishrani ljudi i životinja, jako je važno da se ovabe sve preveventivne, mehaničke i hemijkse mere suzbijanja štetoćina. Primena insekticida, se mora vršiti adekvatno i stručno vodeći računa o karenci, propisanoj dozi i načinu primene jer  ostaci pesticida mogu znatno uticati na zdravlje. Ispravno primenjene mere zaštite, ne ostavljaju toksične ostatke odnosno vrednosti su u granicama  MDK.

      Fumigacija i dezinsensekcija objekata i uskladištenih žitarica stvara dodatne troškove, ali ekonomski značajne i karantinske štetočine mogu ugroziti promet, naročito izvoz kada je u pitanju velika količina uskladištenih proizvoda. Da bi se sprečili veliki gubici i dodatni troškovi zbog primene pesticida, oštećenja ambalaže, vrećica, džakova i sl. uskladištenu robu često je bolje prodati ranije nego duže držati na lageru.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.